Hållbarhet ombord

Redan 2003 ISO-certifierades (9001 och 14001) vi och under åren har vi gjort en rad åtgärder för att förbättra såväl arbetsklimat som världens klimat – utan att för den saken skull minska ambitionen att erbjuda sjötransport i världsklass.

Vi vet att klimat och miljö är den viktigaste frågan och utmaningen i dagens samhälle. Vi vet att vi har ett stort ansvar som vilar på våra axlar när det gäller miljö- och klimatfrågor. Som transportör mellan Gotland och fastlandet behöver vi inte bara se till att erbjuda en säker och trygg färjetrafik – vi behöver också ta vårt ansvar för att göra det på ett hållbart sätt.

Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling som antogs av FN 2015. Den svenska klimatlagen föreskriver bland annat att inrikes resor ska minska sina CO2-utsläpp med 70% fram till 2030. Vi på Destination Gotland avser att nå de tuffa klimatmålen – samtidigt som vi redan gör mycket för klimatet. I dagsläget släpper Gotlandstrafiken i snitt ut 5,8 kg CO2 per resenär och resa.

 

Reglage från bryggan på M/S Gotland.

 

Fartygen

  • De nya fartygen M/S Gotland och M/S Visby drivs med flytande naturgas (LNG) vilket minskar CO2-utsläppen med cirka 20% och utsläppen av svavel med mer än 99%.
  • Gemensamt för dessa fartyg är att det går att driva fartygen helt eller delvis med flytande biogas (LBG). I maj 2020 började Destination Gotland blanda in en mindre mängd biogas vid bunkring.
  • Vi har installerat land-el i Visby hamn vilket gör att fartyg som ligger vid kaj längre än en timme inte behöver ha motorerna igång.
  • Fartygets motorer underhålls kontinuerligt och rutterna fartoptimeras för att minska utsläppen.
  • Inga farliga ämnen hamnar i havet. Vi tar hand om allt från avloppsvatten och det vatten som vi rengör däck med till rengöringsmedel och smörjolja.

Mat & dryck

  • Allt kaffe som serveras ombord är klimatkompenserat. Dessutom säljs det (i caféet på våning 7 på M/S Gotland och M/S Visby) ett kaffe som heter Senoras, det kommer från kvinnliga kaffeproducenter i Centralamerika, Sydamerika och Östafrika.
  • Engångsmuggarna är tillverkade av gräspapper för att minska utsläppen.
  • Allt kött och all kyckling som serveras ombord är svenskt.
  • Nötköttet i öjburgaren och köttbullarna är 100% gotländskt.
  • All viltfångad fisk och alla skaldjur kommer från hållbart fiske.
  • Alla ägg och alla produkter som innehåller ägg kommer från frigående höns.
  • Det finns flera olika veganalternativ ombord.
  • Ombord serveras många gotländska matvaror, bland annat potatis (när det är säsong), inlagd gurka (som dessutom vunnit SM i mathantverk) och olika sorters bröd som tillverkats på ön.
  • Vi återvinner tidningar, pant och plast och ser över våra rutiner för att göra det ännu mer framöver.

Återvinning

Genom återvinning återvann vi under 2019 motsvarande:

  • 48 cyklar – genom återvinning av metall.
  • Isolering till 11 villor – genom återvinning av färgat glas.
  • 9076 nya glasförpackningar – genom återvinning av ofärgat glas.
  • 790 träd – genom återvinning av kontorspapper och wellpapp.
  • Utvinning av 5306 liter olja – genom återvinning av plast.