5 barnvänliga Gotlandstips

Med långgrunda sandstränder, raukområden och massor av äventyr tycks utbudet av aktiviteter aldrig sina och kontrasterna är påtagliga. Här får du 5 tips på några favoriter som innehåller både paus och puls för hela familjen.

1. Lekvänliga stränder

Det finns underbara sandstränder över hela ön. På Fårö har du nära till de finkorniga sandstränderna Ekeviken, Norsta Auren och Sudersand. Semestrar du på södra Gotland ligger Björkhaga, Holmhällar och Nisseviken och väntar på dig. På östra sidan kan du växla mellan Ljugarn, Sandviken och Vitviken. För de lite äldre barnen kan vi rekommendera en utflykt till något av öns vattenfyllda kalkstensbrott. Brotten är förtrollande vackra och fyllda med en känsla av lugn. De populäraste är Blå lagunen, Smöjen och Kyllaj och ligger på norra delen av ön.

2. Historiska utflykter

Gotlands historia är påtaglig på hela ön – från vikingatidens runstenar till medeltidens kyrkoruiner. Några av de mest intressanta utflykterna går till sjörövarnas borg/ruin i Björkhaga och till järnåldersbyn i Alstäde där man kan leka ”förr i tiden” bland ruinerna. På Norrbys museigård kliver du rätt in i 1940-talet, med värdfolk i tidstypiska kläder och en gård fylld av klappvänliga lamm, grisar, kaniner, höns och hästar. På Bottarve museigård i Burgsvik går tidsresan ända tillbaka till 1800-talet med tidstypiska miljöer och mysiga små byggnader.

3. Pippi Långstrumps Villa Villekulla

Vem har inte drömt om att besöka Villa Villekulla? Huset där vår älskade Pippi Långstrump bakade pepparkakor på golvet och lekte den numera legendariska leken "inte nudda-golv". På Kneippbyns sommar- och vattenland, strax utanför Visby, finns originalhuset där SVT:s filmer om Pippi Långstrump spelades in. Här kan du också gå på teater och träffa bland annat Kling och Klang, Prussiluskan och Pippi själv såklart.

4. Gotlandsruss och lamm

På Gotland ligger några av Sveriges finaste gårdar. I många av dem har generationer bedrivit jordbruk och djuruppfödning. Besök Graute Gård i Bäl där lammen betar fritt och barnen kan gosa med katter eller Gangvide Farm i När där du kan paddla kanot, mata smådjur och hyra en sommarkanin. Att rida är en svårslagen upplevelse, särskilt med Gotlands vackra natur som kuliss. På ön finns flertal arrangörer som anordnar hästridning på allt från gotlandsruss till ponnys och islandshästar. Rasen gotlandsruss är lite extra speciell eftersom den funnits på ön sen urminnes tider. 

5. Teater och måleri 

Konstnärer, formgivare och hantverkare har sedan lång tid tillbaka verkat på Gotland. Och det märks när du är på ön. Flera hantverkare, som Etelhems Krukmakeri, erbjuder prova-på-aktiviteter för både stora och små. I Skaparverkstan på Bergmancenter på Fårö kan barnen leka och spela teater, doppa penseln i färgburken eller bygga något till dockteatern. På konstgården Körsbärsgården på Storsudret finns barnens egen konstverkstad där barnen själva får se och undersöka, uppleva och känna, uttrycka och skapa. 

Läs fler Gotlandstips och guider

Boende på Gotland