Sportfiske på Gotland

Hela året har Gotland något att erbjuda den fiskeintresserade, men det är framförallt när den sista badgästen lämnat stranden som det verkliga äventyret tar sin början.

FISKE I VÄRLDSKLASS

Förutsättningarna för fiske är inte bara bra på Gotland, utan till och med också speciella. Vi har en 80 mil lång kuststräcka som i princip är fri för fiske året runt. Och den stora attraktionskraften är vår vilda och välväxta havsöring. Det som särskiljer havsöringen på Gotland är att vi har ett eget naturligt bestånd, till skillnad mot odlad havsöring som fiskas på många andra platser. Vår havsöring får sportfiskeentusiaster från all världens länder att ta sig till Gotland för att fiska. Havsöringen går att fiska året runt, förutsättningarna är dock bäst under vår, höst och vinter.

 

Foto: Josef Anderberg

 

MER ÄN BARA HAVSÖRING

Även om det är havsöringen som lockar flest att prova sin fiskelycka på Gotland finns det givetvis mer att fiska efter. Det vi på Gotland kallar flundror kanske du bättre känner till som skrubbskädda. Den finns det gott om och den går att dra upp med bottenmete till och med i Visby hamn. Där finns också abborre och strömming. Uppmärksamma dock att det är förbjudet att fiska i den inre hamnen. Även gädda, näbbgädda och torsk kan du fiska efter direkt från kusten. Det finns möjlighet till insjöfiske på några platser, exempelvis träsken vid Lojsta. Där krävs fiskekort, liksom till kanalen i Åminne, som är en lämplig plats för familjefiske. För fiske i de vatten där inte fiskekort finns att köpa krävs markägarens tillstånd.

LÅT EN GUIDE TA DIG TILL FISKEN

Även om du är en erfaren sportfiskare får du troligtvis ut mer av fisketuren om du har sällskap av en guide. Det gäller att veta var fisken finns för dagen för att ha goda chanser till fångst. Havsöringen finns runt hela ön, men den rör på sig och uppehåller sig där vinden, vågorna och strömmarna är rätt. En guide har kunskapen och bestämmer samma morgon vart det är bäst att åka. Med bil är det mer flexibelt än med båt. Därför är det vadarställ vid kustlinjen som gäller på de guidade fisketurerna. Förutom att ta dig till de bästa platserna ger guiden även ovärderlig kunskap om strategi, taktik och teknik vid fisket som du kommer att ha mycket glädje av vid framtida fiskeäventyr.   

Boende på Gotland