Tips på saker att göra i Visby off season

Utforska Visbys pärlor i lugn och ro. Miniguide till en Gotlandsweekend bortom sommaren.

1. Kallbada för hälsan på Kallis

Tillhör du de som hittat hem i kallbadandet? Då får du inte missa att utforska vinterbad på Kallis – partypalats på sommaren och bastubadarnas givna tillhåll under vinter - och vårsäsongen. Från bastun kan du blicka ut över den svala östersjön och när du anser att kroppstemperaturen nått precis rätt grad, är bryggan ut till det bräckta vattnet bara runt hörnet. Har du möjlighet att ta dig utanför Visby finns även möjlighet att boka bastun på Surflogiet, precis vid stranden.

2. Utforska Gotlands finaste vandringsled

För dig som tar bilen med dig på din tur över östersjön vill vi tipsa om att ta en utflykt till Klintkusten. Den 30 km långa vandringen startar i Björkume Naturreservat och tar dig igenom sex naturreservat, vackra vyer och har blivit utnämnd till Gotlands finaste vandringsled. Längsmed leden kan du hitta platser att övernatta på och grillplatser väl lämpade för friluftsköket. En minnesvärd upplevelse och en unik inblick i den gotländska floran.

3. Gå på pubrunda eller vinturné

Även om gränderna och kullerstenarna är något mer folktomma så här års, är utbudet lika brett och charmigt som annars.

Volare

Platsen för vinälskaren. Här möts du av kunnig personal som lär den nyfikna allt om vinet du dricker, från historia till tillverkning.

Bageriet Mat & Bar

Den som söker efter ett vattenhål för god öl och mysigt häng hittar enkelt rätt i den nyrenoverade lokalen på Stora torget. På bageriet möts du av en hemtrevlig miljö med härlig stämning.

Bakfickan

Den lilla fisk- och skaldjursrestaurangen med den stora kärleken till havet. Här kan du äta färsk fisk och skaldjur samtdigt som du blickar ut över Stora Torget i Visby innerstad. Lokalen inomhus är mysigt liten med många roliga detaljer i inredningen.


Vår Fru (öppnar för säsongen 21 mars)

Med fokus på smak, kreativitet och hållbarhet bjuder skådespelerskan, Lia Boysen och Fotografiskas grundare, Per Broman på närodlad och vällagad mat på den konstnärliga krogen Vår Fru. För den som vill ha något gott i glaset erbjuder de även massvis med finurligt komponerade cocktails.

 

Strosa runt på smågatorna och ta dig in i värmen bland de små haken i Visby innerstad.

 

4. BUSA i innerstaden

Konceptet Lunch-utan-slut har slagit rot i svenskarnas vokabulär. Men har du hört talas om Brunch-Utan-Slut, BUS? Inne i Visby hittar du flera hemtrevliga och mysiga restauranger och caféer som erbjuder frukost/brunch och bjuder in till att sitta och konversera i timmar.

Café Amalia

Här finns något för alla. Oavsett om du är vegan eller eftersöker någon annan form av specialkost erbjuder Café Amalia en svårslagen frukost på vackert färgglatt porslin.

Wärdshuset Lindgården

På Lindgårdens Late Sunday Brunch serveras både nya som klassiska brunchfavoriter. Vad sägs om en ”ägg royale” med en mimosa i glaset?

Creperie & Logi

Oavsett om du föredrar en sötare brunch eller en matigare, kan du botanisera bland galettutbudet i den mysiga restaurangen, även kallad ”strykhjärnet”.

5. Shoppa design och delikatesser på gotländskt vis

Innanför murarna håller många lokala designers, konstnärer och entreprenörer till och håller sina dörrar öppna för den som vill studera deras verk från nära håll.

Visby Glasblåseri

Hos Christer Mattson och Alexis Gardeli på Visby Glasblåseri hittar du bruks- och konstföremål, skapade från återvunnet glas.

Akantus

På Akantus kan du fynda samtida design, hantverk och antikviteter. Inspirationsgaranti utlovas så snart du har klivit in genom dörren och får en glimt av alla de möbler och föremål som ryms i sekelskifteshuset på S:t hansplan.

Kränku

På andra sidan gatan mot Akantus hittar du en annan innerstadsjuvel, Kränku. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland smaker, ljuvliga dofter och annat smått och gott. Känt som teblanderi, kaffebutik och godisaffär.

Wisby Ost

Wisbys största ostbutik hittar du mitt i hjärtat av Visby innerstad. Här finns allt från högklassiga ostar, lagrade som milda och allt däremellan, men också ett stort utbud av andra delikatesser.

 

Du behöver inte ta dig längre än till Visby för att få en känsla av vad det gotländska hantverket innebär.

 

6. Lär dig allt om Gotlands historia och kulturella arv

Gotlands Museum erbjuds en uppsjö av saker att se och göra. Ta en titt på de unika bildstenarna eller världens största vikingatida silverskatt.

7. Värm upp golfsvingen

I utkanten av Visby hittar du två nystartade verksamheter - Hangaren och RUFF - med indoorgolf. En trevlig aktivitet för dig som vill spela för kul eller för att värma upp golfsvingen, själv eller i sällskap. Klubbor finns att låna på respektive plats.

Tips: Besök sajten Visit Gotland

Vad händer på Gotland? På visitgotland.se kan du söka bland evenemang och tillställningar från stora och små arrangörer på Gotland.