Vandra på Gotland

Att vandra på Gotland betyder att du aldrig har långt till havet eller en medeltida kyrka. Det finns vägar, stigar och utmärkta leder både vid kusten och inåt landet. Vi har listat Gotlands 5 bästa och vackraste vandringar som passar bra att vandra själv eller med sällskap.

Vadringleder på Gotland

1. Klintkustleden

Möjligen Sveriges vackraste vandringsled börjar vid Hall på nordvästra Gotland. Därifrån går leden på varierande klintar, över ängen, vid stränder och i skogar ända till Lummelunda, området som är känt för sina fascinerande grottsystem. För närvarande är leden 30 km lång, det finns grillplatser och övernattningsmöjligheter längs med leden.

👉 Vandra Klintkustleden på nordvästra Gotland

2. Östkustleden

På öns östra sida hittar du Östkustleden som bjuder på havsnära upplevelser, raukar, fiskeläger och annat vackert. Leden sträcker sig från Närsholmen till Anga prästänge och det finns flera kortare delvandringar i området. Kombinera gärna med ett längre besök i Ljugarn eller När.

👉 Vandra Östkustleden från Anga till Närsholmen

3. Södra Hällarna

Ett av Visbybornas populäraste naturplatser ligger på gångavstånd strax söder om Visby. Området erbjuder kortare vandringar, det är möjligt att ha med sig hunden eller cykla MTB i området. Bänkar du dig där när solen går ner så sitter du på första parkett och kan se när solen fortsätter sin resa över havet.

🥾 Ta dig till Södra Hällarna (gotland.com)

4. Pilgrimsleden mellan Fröjel – Klinte

Den cirka 8 km långa leden går genom lummig tall- och blandskog, längs höga klintar och med utsikt över kusten och ut över havet. Området nära Fröjel, ut mot havet, är enligt många, öns vackraste plats med utsikt över Karlsöarna. 

🥾 Ta dig till pilgrimsleden Fröjel – Klinte (svenskakyrkan.se)

5. Pilgrimsleden S:t Olavsleden

Gotlands längsta pilgrimsled går från S:t Olofsholm på nordöstra Gotland till ruinerna av Solberga kloster i Visby. Sträckan tar ungefär två dagar att vandra och du väljer själv var du vill övernatta.

🥾 Ta dig till pilgrimsleden S:t Olavsleden (svenskakyrkan.se)

Läs fler Gotlandstips
och guider:

8 utflykter att göra på Gotland i sommar 

10 underbara stränder på Gotland

Guide till naturen på Gotland