Guide till naturen på Gotland

Gotland har höga klintkanter och sandstränder, lummiga ängen och de välkända raukarna. Tack vare klimatet och läget i Östersjön har Gotland djur- och växtarter som bara lever här i hela världen. Här är 3 bra tips när du ska ut och upptäckta naturen på Gotland.

Upptäck naturen på Gotland

Gotlands berggrund är över 400 miljoner år gammal och består bland annat av kalksten och sandsten. Nere i berggrunden finns växter, korall och djur som är äldre än dinosaurierna. Men idag är de fossil. 

Tack vare att människor genom tiderna varit försiktiga och bevarat den gotländska naturen kan vi njuta av den idag. Om vi visar hänsyn idag kommer även kommande generationer kunna ta del av allt det vackra.

3 tips när du befinner dig
i naturen på Gotland

📷 Ta gärna bilder – men inte fossiler

På Gotlands stränder kan du ofta hitta stenar med fossil i, lämningar från de djur och växter som fanns på ön under silur-tiden. Fossil visar hur miljöer och organismer såg ut för miljontals år sedan. Vill du plocka ett fossil eller två som minnen från Gotlandsbesöket är det okej. Däremot är det inte tillåtet att plocka storskaligt, använda stenarna för kommersiellt bruk eller knacka loss fossil från stenar eller raukar. 

Foton får du däremot ta hur många du vill – och gärna sprida till alla du känner. 

❤️ Skapa minnen – men inte stentorn

Stenar är hårda, men också känsliga. Många miljöer på Gotland lockar besökare eftersom de är så speciella, exempelvis raukområden eller våra härliga stenstränder. Det finns naturreservat där det är förbjudet att flytta stenar. Det gäller exempelvis på mycket populära Langhammars på Fårö.

På vissa stränder finns inget förbud att bygga stentorn, men plocka ner dem efter dig. Formationer med tunga stenar kan skada ett barn eller ett djur om de rasar vid fel tillfälle. Och förmodligen vill nästa besökare komma till samma, orörda, vilda strand som du. 

🏞️ Njut av resan – men värna naturen

Våra slingrande vägar, blommande vägkanter och vackra stråk tar dig ut på härliga upplevelser. Njut av resan och tänk på din omgivning. Kör du bil eller annat motorfordon måste du komma ihåg att det inte är tillåtet att köra i terräng. Håller du dig på vägen och parkerar på anvisade platser så gör du rätt. Och då hjälper du också till att värna om växtligheten, friluftslivet, djurlivet, jordbruket och skogsbruket.

Allemansrätten på Gotland

I Sverige och på Gotland har vi allemansrätt, vilket betyder att alla är välkomna i naturen. Med friheten kommer ansvaret att varken störa eller förstöra. Det innebär att du måste ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Och – tack för din omtanke! Ta inte med dig något annat än bilder och intryck hem. Lämna inget utom försiktiga fotspår. Alla som befinner sig på Gotland är en del av någon annans upplevelse. Tack för att du visar hänsyn. Njut av din upplevelse i naturen på Gotland.

Läs fler Gotlandstips
och guider:

8 utflykter att göra på Gotland i sommar

10 underbara stränder på Gotland 

Gotlands 5 vackraste vandringar