8 utflykter att göra på Gotland i sommar

Stanna till vid mysiga kaféer, gårdsbutiker och loppisar. Upptäck små gömda stränder och upplev historiska sevärdheter som du passerar längs vägen. Här är våra 8 tips på utflykter att göra på Gotland i sommar.

1. Kalkbrotten på Gotland

Flera av Gotlands nedlagda vattenfyllda kalkbrott är populära badplatser. Med det klara vattnet och den vita kalken tar känslorna med dig till Medelhavet. 

🚗 Roadtrip 🔵 Kalkbrott 👙 Badkläder

🗺️ Hitta till kalkbrotten (Google Maps)

2. Ljugarn

Ljugarn på östra Gotland har en av öns absolut bästa sandstränder och bjuder på storslagen natur som lockar till härliga promenader. Med ett stort utbud av olika sportaktiviteter kombinerat med flera konst- och designbutiker är Ljugarn en plats som uppfyller många av sommarens önskemål. 

⛰️ Raukar 🏖️ Sandstrand 👙 Badkläder

🗺️ Hitta till Ljugarn (Google Maps)

3. Fårö

Fårö ligger norr om Gotland och nås enkelt med gratis bilfärja som tar ca 5 minuter. Här har du Digerhuvud - Sveriges största raukområde! På Fårös norra spets hittar du även Norsta Auren som är en konvex, härlig vit och bred sandstrand med stora sanddyner. 

⛰️ Raukar 🌞 Dagsutflykt 👙 Badkläder

🗺️ Hitta till Fårö (Google Maps)

3. Hoburgen

Här kan du promenera i den kuperade terrängen och uppe på platån syns hela Storsudret och havet på båda sidor om Gotland (mäktigt!). Blir du hungrig så ligger Majstregårdens Restaurang i nära anslutning. Missa inte heller den vackra kustvägen längs havet som passerar Kettelvik och det lilla stenmuseet där Gotlandsfåren strövar fritt.

🚗 Roadtrip 🐏 Gotlandsfår 🍽️ Servering

🗺️ Hitta till Hoburgen (Google Maps)

4. Ekstakusten

Ekstakustens naturreservat sträcker sig från Djupvik till Hammarudden på västra Gotland. Denna plats är av många ansedd som en av Gotlands vackraste. Här har du har full utsikt över havet och Karlsöarna i solnedgången.

🌳 Naturreservat 🌅 Solnedgångar 📷 Fotovänligt

🗺️ Hitta till Ekstakusten (Google Maps)

5. Furillen

Halvön Furillen nås via en landförbindelse från kusten och lockar många med sin häftiga miljö. Fram till 1970 drevs här ett stenkrosseri som lades ner, därefter blev hela Furillen militärt område och stängdes för allmänheten men har sedan några år öppnats för besökare igen. 

🚗 Roadtrip 🆒 Häftiga omgivningar 🔵 Kalkbrott

🗺️ Hitta till Furillen (Google Maps)

6. Katthammarsvik

I det vackra kustsamhället Katthammarsvik på Gotlands östkust finns en liten långgrund sandstrand för de minsta och långa härliga badbryggor för de lite större. När hungern gör sig påmind är det bara att slinka in på den intilliggande restaurangen Katthammarsviks Rökeri.

👪 Familj 🏖️ Sandstrand 🐟 Fiskrökeri

🗺️ Hitta till Katthammarsvik (Google Maps)

7. Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är en av Sveriges längsta underjordiska grottor och ligger norr om Visby på Gotland. Sommartid kan du med guide se den yttre delen av grottsystemet.

👪 Familj ✅ Sevärdhet 🍽️ Servering

🗺️ Hitta till Lummelundagrottan (Google Maps)

8. Tofta Strand

2019 rankades Tofta Strand som Nordens bästa strand av Expressens Allt om resor och har i decennier lockat besökare från hela Sverige. Här finns dessutom ett flertal restauranger och gott om aktiviteter för dig som är sportintresserad.

👙 Badkläder 🏖️ Sandstrand 🍽️ Servering

🗺️ Hitta till Tofta Strand (Google Maps)

Läs fler Gotlandstips
och guider:

De 10 bästa restaurangerna på Gotland 

Krogguide till restauranger på Gotland

10 underbara stränder på Gotland