10 underbara stränder på Gotland

Ska du bada på Gotland? Grattis, du har just fått 80 mil kust att förälska dig i! Här är våra tips på 10 underbara stränder på Gotland. Packa badkläderna så drar vi till stranden!

1. Tofta Strand

En av Sveriges, nej hela Nordens, mest klassiska stränder. 3 km av finkornig och mjuk sand för både stora och små fötter. Men om du tänker stå i vassen i sommar är Tofta inget för dig. Här det full aktivitet och bikini/speedo-parad som gäller. I övrigt har Tofta allt man kan begära av en femstjärnig partystrand när du ska bada på Gotland.

🍹 Party 👙 Beach 2021 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Tofta Strand (Google Maps)

2. Nisseviken

Stranden på Gotland som innehar guldmedalj för varmast badvatten tack vare sitt skyddade läge. Långgrunt vatten, egen brygga att bada från och gott om plats att breda ut sig på med badlakanet.

👪 Familj 🍕 Pizzeria 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Nisseviken (Google Maps)

3. Holmhällar

Hej, alla andra stränder på Gotland. Försök att slå detta: Holmhällar är den enda stranden på ön som bjuder söderläge hela dagen. En plats för strandälskaren som uppskattar sanddyner före sandormar.

☀️ Söderläge ⛰️ Raukar 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Holmhällar (Google Maps)

4. Ljugarn

En klass-A badort redan i slutet av 1800-talet när den koloniserades av soldyrkare från Stockholm och en riktig sommarortsklassiker. Sandstranden sträcker sig flera kilometer och eftersom att det inte är lika långgrunt som på andra gotländska stränder blir badupplevelsen utmärkt även för större barn och vuxna vattendjur.

👪 Familj 🏊Simvänligt 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Ljugarn (Google Maps)

5. Sandviken

Här kan du hänga från soluppgång till solnedgång med alla badbekvämligheter på ett badlakans avstånd. Fin sand, klart vatten och gott om parkeringsplatser. Pluspoäng med stjärna i kanten för att du inte särskilt långt härifrån kan köpa färskrökt fisk.

🌞 Dagsutflykt 🅿️ Parkering 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Sandviken (Google Maps)

6. Smöjen 

En supercool miljö med ett stort och ett mindre kalkbrott alldeles intill havet där du även hittar en liten naturstrand. Omgivningarna är dramatiska med gamla industriruiner och brott fyllda med azurblått vatten.

🧔 Hipster 🆒 Cool 🔵 Kalkbrott

🗺️ Hitta till Smöjen (Google Maps)

7. Sudersand

En gotländsk sommarklassiker som håller internationell klass. Stranden som ligger på Fårö är en halvmil lång och maffigt bred. Skulle du tröttna på att solbada för en stund finns här även kaféer, restauranger, barer, uthyrning av trampbåtar och solstolar och så vidare. På Sudersand är det hålligång hela dagen. Tips från coach: var tidig till färjekön till Fårö. Vid soliga dagar blir den timslång…

👪 Familj 🍽️ Servering 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Sudersand (Google Maps)

8. Norsta Auren

Här får du bokstavligen känslan av att vara utomlands fast i Sverige. Kritvit mjuk sand som smeker fotdynorna och över fem kilometer obruten horisont. Stranden saknar helt faciliteter men det förstärker bara upplevelsen; ödsligt - in a good way. Detta är också ett av de ställen där det är tillåtet med nakenbad, vilket kan vara lockande för dig som uppskattar en livsstil i harmoni med naturen.

🌞 Dagsutflykt ⚠️ Nakenbad 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Norsta Auren (Google Maps)

9. Djupvik

Denna lilla och barnvänliga strand ligger vid Ekstakusten, vilken klassas som en av Gotlands vackraste. Med den vindpinade skogen i ryggen och det gamla fiskeläget alldeles intill får du en fantastisk utsikt över Karlsöarna. Stanna gärna kvar till kvällen och njut av rött solnedgångsguld.

👪 Familj 🌅 Vackra solnedgångar 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Djupvik (Google Maps)

10. Ireviken

På den nordvästra sidan av ön hittar du den barnvänliga stranden Ireviken, där du kan välja mellan sand- och stenbotten. Stannar du över middag och till sent belönas du med en magisk solnedgång från restaurangen alldeles vid strandkanten.

👪 Familj 🍽️ Servering 🏖️ Sandstrand

🗺️ Hitta till Ireviken (Google Maps)

11. Bonustips! Kallis Badbrygga

Visby närmaste strand. Efter en het natt ute på Visbys alla nattklubbar smyger du ner till Kallis Badbrygga och svalkar dig med ett välförtjänt dopp, innan du beger dig hemåt med barfota sommarfötter på Visby kullerstenar.

🍹 Party 🏙️ City 🌉 Badbrygga

🗺️ Hitta till Kallis Badbrygga (Google Maps)

Läs fler Gotlandstips
och guider:

8 utflykter att göra på Gotland i sommar 

De 10 bästa restaurangerna på Gotland

Krogguide till restauranger på Gotland