De 10 bästa restaurangerna på Gotland

Äta på Gotland i sommar? Gotland och Visby är en av landets mest krogtäta platser. Här är restaurangerna du inte får missa!

1. Surfers

På Surfers i Visby serveras en häftig fusion av kinesiskt och gotländskt. Menyn består av smårätter som är inspirerade från Sichuan, en provins i sydöstra Kina. Surfers kan även skryta med stans fruktigaste bar där det blandas syrliga drinkar i en skön atmosfär. Mmm.

👨‍🍳 Sichuan kineiskt. 

📍 Visby, Södra Kyrkogatan 1.

💻 surfersvisby.se

2. Lilla Bjers

En oas omgiven av frodiga åkrar, blomstrande växthus och trädgårdsplanteringar. Maten som serveras är ekologisk, alla grödor är härodlade på gården medan exempelvis kött kommer från lokala uppfödare på ön. Lilla Bjers har fått flera omnämnanden för sin mat, bland annat utmärkelsen ”Årets Hållbara Gastronomi” under tre år av White guide.

👨‍🍳 Modernt gotländskt. 

📍 Västerhejde, 10 minuter från Visby. 

💻 lillabjers.se

3. Bakfickan

Den lilla fisk- och skaldjursrestaurangen med den stora kärleken till havet. Här kan du äta färsk fisk och skaldjur samtdigt som du njuter av solen och blickar ut över Stora Torget i Visby innerstad. Lokalen inomhus är mysigt liten med många roliga detaljer i inredningen.

👨‍🍳 Fisk och skaldjur. 

📍 Visby, Stora Torget 1.

💻 bakfickanvisby.se

4. Krönet

Visbys vackraste utsikt. Här sitter du utan problem en hel dag och kväll. Köket är tapasbaserat med smaker från asien, latinamerika och norden. Missa inte heller lillasystern Bodega med spanska viner och tapas strax intill.

👨‍🍳 Internationell tapas. 

📍 Visby, Adelsgatan 41

💻 kronetvisby.com

5. Krakas

Årets resmål i Di Weekend 2020. Lanligt belägna Krakas är för dig som söker en restaurangupplevelse utöver de vanliga. På Krakas serveras mat inspirerad av det som finns nära och råvarorna väljs efter säsong. Vinerna kommer från likasinnade små odlare som värdesätter det småskaliga.

👨‍🍳 Modernt svenskt. 

📍 Kräklingbo, 35 minuter från Visby. 

💻 krakas.se

6. Smakrike

Smakrike hittar du i sommarortsklassikern Ljugarn på östra Gotland. Den lokala prägeln är ett givet inslag på Smakrikes kulinariska meny. Gotländska råvaror av hög kvalitet hanteras varsamt och presenteras i säsongsanpassade menyer.

👨‍🍳 Modernt gotländskt med franska inslag. 

📍 Ljugarn, 45 minuter från Visby.

💻 smakrike.se

7. Tuppens Krog

I en lokal från 1770-talet, i hjärtat av Visby huserar en livlig kvarterskrog som serverar smaklig spis. Under sommartid öppnar även bakgården och utebaren, en skuggig rosdjungel som skyddar från gatans jäkt. Oavsett årstid gör Tuppen rustik, ambitiös mat av de bästa råvarorna från ön och fastlandet.

👨‍🍳 Modernt nordiskt. 

📍 Visby, Adelsgatan 38.

💻 tuppenskrog.se

8. Restaurang Grå Gåsen

Mysiga Grå Gåsen ligger i Burgsvik på södra Gotland. Och det är här i ladan, under de tjocka takbjälkarna, som popstjärnorna i  ”Så mycket bättre” njuter av sina måltider och spelar varandras musik. Sommaren 2021 är det stjärnkocken Klas Lindberg som driver köket och han kommer att lyfta det lokala och ta vara på Gotlands egna råvaror för säsongen.

👨‍🍳 Närodlat med modern gotländsk touch. 

📍 Burgsvik, 50 minuter från Visby.

💻 gragasen.se

9. Gamla Masters

Intill Stora Torget hittar denna populära året runt-pärla. Hit kommer såväl kompisgäng som affärsmän för att njuta av klassiker som kalixrom, råbiff och hemtrillade köttbullar i okomplicerad atmosfär. White Guide bekriver det som: "hemma fast bättre på trygg Visbykrog".

👨‍🍳 Finhusman.

📍 Visby, Södra Kyrkogatan 10.

💻 gamlamasters.se

10. Värdshuset Lindgården

Upplev ett erkänt Gotländskt kök med en förstklassig vinlista. Här garanteras en härlig upplevelse för smaklökarna! I den vackert inredda matsalen vilar en stilsäker atmosfär som tar dig tillbaka till 60-talets svunna tider. Sommartid kan du njuta av en drink i den vackra parken omgiven av mullbärsträd och valnötsträd.

👨‍🍳 Finhusman.

📍 Visby, Strandgatan 26.

💻 lindgarden.com

Läs fler Gotlandstips
och guider:

8 utflykter att göra på Gotland i sommar 

Krogguide till restauranger på Gotland

10 underbara stränder på Gotland