Vd har ordet

Läs vd Marcus Risbergs senaste inlägg.

Visby 23 December 2022


 

God jul och gott nytt år!

2022 har varit ett omtumlande år. I februari inleddes Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Sudret ligger bara strax över 100 mil från Kiev (fågelvägen) och jag tror att vi alla känt oss omskakade av hur brutalt och skoningslöst Ryssland agerat. Hur nära det faktiskt är. Nästan åtta miljoner människor har hittills lämnat landet, och 6,5 miljoner människor är på flykt inom Ukraina. Mina tankar går till alla de familjer som drabbats och som förlorat nära och kära.

Ur det perspektivet har våra utmaningar varit små, men trots det påtagliga för oss alla. Vi befinner oss i en energikris där verksamheter och hushåll i södra delen av Sverige riskeras att kopplas bort från elnätet, och där energipriserna rusar i taket. För oss på Destination Gotland har det inneburit kraftigt ökade kostnader, med höjda biljettpriser som följd. Jag förstår att detta påverkar många av er, inte minst alla som bor på Gotland.

Jag hoppas verkligen att vi snart kan se tillbaka på denna tid som en parentes i vår historia, och att Europa, Sverige och Gotlandstrafiken kan komma tillbaka till mer av ett normalläge. Men som det ser ut nu, kommer vi fortsatt ha intensiva månader framför oss. Bränslepriserna kommer sannolikt att fortsätta vara volatila, och vi befinner oss i ett läge med hög inflation och stigande räntor. Destination Gotlands ansamlade rörelseresultat för de senaste tre åren (2019–2021) är negativt.

Därför behöver vi göra förändringar som skapar ekonomisk stabilitet i verksamheten här och nu. Det är inte möjligt att driva trafiken med förlust över tid. När drivmedelspriserna stabiliseras på mer av en ”normalnivå” kommer vi på samma sätt ha möjlighet att reflektera detta i prissättningen.

En annan konsekvens av bränslepriset är att vi valt att pausa trafiken med Hansa Destinations under nästa år. Vi tror fortsatt starkt på linjen och jag hoppas att vi får möjlighet att återkomma med trafiken igen, under bättre förutsättningar.

Jag är otroligt tacksam för alla medarbetare, kunder, samarbetspartners och leverantörers förtroende under året. Jag hoppas att ni alla får en fantastisk jul, med vänner och familj

God jul och gott nytt år

Marcus Risberg