Hållbart resande

En resa med Destination Gotland är en resa mot ett hållbart samhälle – på Gotland och i världen. 

Vi vet att klimat och miljö är den viktigaste frågan och utmaningen i dagens samhälle. Vi vet att vi har ett stort ansvar som vilar på våra axlar när det gäller miljö- och klimatfrågor. Som transportör mellan Gotland och fastlandet behöver vi inte bara se till att erbjuda en säker och trygg färjetrafik – vi behöver också ta vårt ansvar för att göra det på ett hållbart sätt.

Redan 2003 ISO-certifierades (9001 och 14001) vi och under åren har vi gjort en rad åtgärder för att förbättra såväl arbetsklimat som världens klimat – utan att för den saken skull minska ambitionen att erbjuda sjötransport i världsklass.

Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling som antogs av FN 2015. Den svenska klimatlagen föreskriver bland annat att inrikes resor ska minska sina CO2-utsläpp med 70% fram till 2030. Vi på Destination Gotland avser att nå de tuffa klimatmålen – samtidigt som vi redan gör mycket för klimatet. I dagsläget släpper Gotlandstrafiken i snitt ut 6,3 kg CO2 per resenär och resa. 

Hållbarhet ombord – fartygen!

  • Nya fartyget M/S Visborg drivs med flytande naturgas (LNG) vilket minskar CO2-utsläppen med cirka 20% och utsläppen av svavel med mer än 99%.
  • Systerfartyget till M/S Visborg, M/S Tjelvar drivs också med flygande naturgas. Gemensamt för dessa fartyg är att det går att blanda i biogas för ännu mindre klimatavtryck.
  • M/S Tjelvar beräknas börja köra i Gotlandstrafiken under våren 2020.
  • Vi har installerat land-el i Visby hamn vilket gör att fartyg som ligger vid kaj längre än en timme inte behöver ha motorerna igång.
  • Fartygets motorer underhålls kontinuerligt och rutterna fartoptimeras för att minska utsläppen.
  • Inga farliga ämnen hamnar i havet. Vi tar hand om allt från avloppsvatten och det vatten som vi rengör däck med till rengöringsmedel och smörolja.

Hållbarhet ombord – mat och dryck!

  • Allt kaffe som serveras ombord är klimatkompenserat. Dessutom säljs det (i caféet på våning 7 på M/S Visborg) ett kaffe som heter Senoras, det kommer från kvinnliga kaffeproducenter i Centralamerika, Sydamerika och Östafrika.
  • Engångsmuggarna är tillverkade av gräspapper för att minska utsläppen.
  • Allt kött och all kyckling som serveras ombord är svenskt.
  • Nötköttet i öjburgaren och köttbullarna är 100% gotländskt.
  • All viltfångad fisk och alla skaldjur kommer från hållbart fiske.
  • Alla ägg och alla ägg i produkter som innehåller ägg kommer från frigående höns.
  • Det finns flera olika veganalternativ ombord.
  • Ombord serveras många gotländska matvaror, bland annat potatis (när det är säsong), inlagd gurka (som dessutom vunnit SM i mathantverk) och olika sorters bröd som tillverkats på ön.
  • Vi sopsorterar tidningar, pant och plast och ser över våra rutiner för att göra det ännu mer framöver.

Återvinning!

Genom återvinning återvann vi under 2018 motsvarande:

  • 62 cyklar – genom återvinning av metall.
  • Isolering till 8 villor – genom återvinning av färgat glas.
  • 8921 nya glasförpackningar – genom återvinning av ofärgat glas.
  • 992 träd – genom återvinning av kontorspapper och wellpapp.
  • 1 års eluppvärmning av 50 villor – genom brännbart avfall.
  • Utvinning av 4204 liter olja – genom återvinning av plast.

I länklistan intill kan du som är intresserad bland annat läsa mer om hållbarhet ombord och vår hållbarhetsrapport från 2018.

En film om Destination Gotlands hållbarhetsarbete.