Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19.
Viktig information gällande covid-19, läs här (uppdaterad 10 september 2020)

Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19.
Viktig information gällande covid-19, läs här (uppdaterad 10 september 2020)

Internetuppkoppling ombord

Först och främst handlar internet ombord om radiovågor. Det är de som möjliggör att vi kan använda mobiler, läsplattor och datorer till att spela online-spel, surfa och streama film – utan att behöva sitta ihop med kablar och sladdar. Signalerna skickas ut och tas emot av sändare och mottagare vilka finns i allt från master till våra elektroniska prylar.

Radiovågorna är lösningen så att vi kan vara mobila i samhället, men det är också eländet som ställer till det på fartygen. I dagsläget används master som tar emot och skickar vanliga 3G- och 4G-signaler. 

Mobilkapaciteten delas ut till användarna ombord; dels till systemen på fartyget, dels till resenärernas surfenheter. När det är många resenärer som delar uppkopplingen blir den långsammare. Prova själv att dela din mobilsurf med dina tusen närmaste vänner så får du se hur fort/långsamt det går. När du reser idag och använder den gratis uppkoppling som erbjuds är det masternas 3G- och 4G-signaler du använder. Väljer du att betala för att surfa under överresan så får till åtkomst till satellituppkoppling vilket ger dig en pålitlig, om än långsam, möjlighet att använda internet.

Fler saker som också påverkar uppkopplingen:

Jorden är rund
Det är ett gissel att radiovågorna går ”rakt fram” och inte kröker sig som havets vågor. Följde radiovågorna med ekvatorn skulle vi kunna ha starkare sändare på fastlandet och Gotland som löste det hela men det fungerar inte. Radiovågorna fortsätter rakt ut medan fartyget följer med jorden.

Fler antenner på fartyget
I dagsläget är det 8 antenner och 4 modempooler på SF 1500-fartygen. Men det finns massa regler som gör att Destination Gotland inte kan ha hur höga (eller hur många) antenner som helst ombord. Det är också svårt att ha plats för att fästa fler antenner. En annan faktor är att det inte kan sitta hur många master som helst på ett fartyg eftersom de kan störa navigationssystemen.

Lösningar då? En högre antenn eller varför inte satellit som flygplan använder.

Högre antenn
Det skulle kunna fungera. Några av problemen är att Gotland är ganska platt och att antennerna på land skulle behöva vara väldigt höga och dessutom kunna klara av att stå emot hårt väder och starka vindar.

Köra en omväg
Nästa gissel är avståndet mellan Gotland och Nynäshamn. Det är för långt för att några master ska nå hela vägen (halva vägen, sedan tar masterna på andra sidan vid). I dagsläget finns det inga master ute i Östersjön. Om en mast skulle uppföras på Gotska Sandön skulle linjen Visby-Nynäshamn behöva gå närmare ön för att få bra signal. Det skulle resultera i längre restider.

Fartyg flyger inte
Problemet med satelliter är att de befinner sig 36 000 kilometer uppe i luften. Flygplan kan ha en marschhöjd runt 10 000 – 12 000 meter. Den dryga milen mellan fartyg och flygplan har stor inverkan på tiden det tar för signaler att färdas fram och tillbaka.

Andra satelliter, andra hav
Visst finns det andra satelliter. Det finns ett nytt företag vars satelliter inte befinner sig så högt upp i rymden. De erbjuder bra uppkoppling till företag som opererar på hög höjd.

Söder om ekvatorn finns ytterligare ett slags satelliter som går närmare jorden. De möjliggör internet såväl för områden i Afrika vilka saknar landburet internet som fartyg. Tyvärr finns de satelliterna inte på norra halvklotet och inte i Östersjön.

Radiolänkar
Radiolänkar är det som i närtid skulle kunna bli den bästa lösningen. Radiolänkar är som fiber fast i luften. Tänk dig en stark ficklampa vars stråle lyser ut bredband rakt ut i luften. Destination Gotland följer med den tekniska utvecklingen och hoppas kunna hitta en bra lösning som ger snabbare uppkoppling ombord. Har du några förslag så är du välkommen att höra dig.