Viktig information gällande det nya coronaviruset och covid-19. Uppdaterad 2 juni 2020. Läs mer här →

Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19 och vi reserverar oss för att vi med kort varsel kan komma att ändra vår turlista.

Viktig information gällande det nya coronaviruset och covid-19. Uppdaterad 2 juni 2020. Läs mer här →

Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19 och vi reserverar oss för att vi med kort varsel kan komma att ändra vår turlista.

Barnens Gotland

Gotland är ett paradis för barn. Med långgrunda sandstränder, raukområden och massor av äventyr tycks utbudet av aktiviteter aldrig sina och kontrasterna är påtagliga. Här får du tips på några favoriter som innehåller både paus och puls för hela familjen!

Lekvänliga stränder

Det finns underbara sandstränder över hela ön. På Fårö har du nära till de finkorniga sandstränderna Ekeviken, Norsta Auren och Sudersand. Semestrar du på södra Gotland ligger Björkhaga, Holmhällar och Nisseviken och väntar på dig.

På östra sidan kan du växla mellan Ljugarn, Sandviken och Vitviken. För de lite äldre barnen kan vi rekommendera en utflykt till något av öns vattenfyllda kalkstensbrott. Brotten är förtrollande vackra och fyllda med en känsla av lugn. De populäraste är Blå lagunen, Smöjen och Kyllaj och ligger på norra delen av ön. 

Skulle det mot förmodan regna finns det inomhusbad i Visby och Hemse.

Naturliga lekplatser

Gotlands natur är bedårande och varierande. Fascineras av öns raukar på Fårö, Holmhällar och Ljugarn. Gå på upptäcktsfärd i orörda urskogar och njut av en picknick på ett somrigt änge.

Leta fossiler och roliga stenformationer på Fårös klapperstensstränder eller kliv in i Lummelundagrottan och var med om ett underjordiskt äventyr. Där kan barn mellan 4-6 år upptäcka förstenade djur och märkliga småkryp på en alldeles egen tur! Ett roligt, lärorikt och lite udda äventyr.

Historiska utflykter och berömda klassiker

Gotlands historia är påtaglig på hela ön – från vikingatidens runstenar till medeltidens kyrkoruiner. Några av de mest intressanta utflykterna går till sjörövarnas borg/ruin i Björkhaga och till järnåldersbyn i Alstäde där man kan leka ”förr i tiden” bland ruinerna. På Norrbys museigård kliver du rätt in i 1940-talet, med värdfolk i tidstypiska kläder och en gård fylld av klappvänliga lamm, grisar, kaniner, höns och hästar. På Bottarve museigård i Burgsvik går tidsresan ända tillbaka till 1800-talet med tidstypiska miljöer och mysiga små byggnader.

Här kan ni bland annat prova på hur barnen levde för över hundra år sedan. På Gotlands veteranbilsmuseu finns något för hela familjen. Här kan man förutom att titta på praktfulla veteranbilar också köra gokart, utmana vännerna på race med radiostyrda bilar, prova på att cykla höghjuling eller köra el- och trampbilar. Vill du bryta av semesterlunken med äventyr och upplevelser? Gör en klassiker! Besök sommar- och vattenlandet Kneippbyn eller gå på ett spännande tornerspel.

Visby – barnens och Pippi Långstrumps stad

Visby är ett eldorado för barnen. Här kan de gå i Pippi Långstrumps fotspår och leka kurragömma i de slingriga gränderna och medeltida ruinerna. Och vem har inte drömt om att besöka Villa Villerkulla? Huset där vår älskade Pippi Långstrump bakade pepparkakor på golvet och lekte den numera legendariska leket "inte nudda-golv". På Kneippbyns sommar- och vattenland, strax utanför Visby, finns originalhuset där SVT:s filmer om Pippi Långstrump spelades in.

Här kan du också gå på teater och träffa bland annat Kling och Klang, Prussiluskan och Pippi själv såklart. Om ni är badsugna en varm Visbydag kan ni enkelt ta ett dopp vid Kallbadhuset mitt i stan eller cykla längs strandpromenaden till klassiska Snäck. Regniga dagar kan ni besöka utställningen Skepp & Skoj på Fornsalen, lösa klurigheter på Fenomenalen och leka loss på leklandet Kotteland.

Gröna sköna gårdar

På Gotland ligger några av Sveriges finaste gårdar. I många av dem har generationer bedrivit jordbruk och djuruppfödning. Besök Graute Gård i Bäl där lammen betar fritt och barnen kan gosa med katter eller Gangvide Farm i När där du kan paddla kanot, mata smådjur och hyra en sommarkanin.

Att rida är en svårslagen upplevelse, särskilt med Gotlands mäktiga natur som kuliss. På ön finns flertal arrangörer som anordnar hästridning på allt från gotlandsruss till ponnys och islandshästar. Rasen gotlandsruss är lite extra speciell eftersom den funnits på ön sen urminnes tider.

Släpp loss kreativiteten

Konstnärer, formgivare och hantverkare har sedan lång tid tillbaka verkat på Gotland. Och det märks när du är på ön. Flera hantverkare, som Etelhems Krukmakeri, erbjuder prova-på-aktiviteter för både stora och små.

I Skaparverkstan på Bergmancenter på Fårö kan barnen leka och spela teater, doppa penseln i färgburken eller bygga något till dockteatern. På konstgården Körsbärsgården på Storsudret finns barnens egen konstverkstad där barnen själva får se och undersöka, uppleva och känna, uttrycka och skapa.