Sudersand, Fårö | Foto: Patrick Hansson

vindarnas ö

Tillhör du den hängivna skaran som ständigt längtar efter den sköna frihetskänslan på surfbrädan. Eller är du snarare en nyfiken debutant som tycker det verkar spännande att prova på surfing. Vilket håll vinden än blåser ifrån är det nästan alltid rätt riktning för surfing någonstans runtom ön, vilket gör Gotland till en unik surfspot i Sverige.

Kitesurfingen har vuxit snabbt på Gotland de senaste åren. Även vindsurfing och vågsurfing växer och visar på en stark trend för surfing. Vilken inriktning du än har finns rätt förutsättningar här på Gotland. Säsongen sträcker sig främst över vår och höst. Det fina för alla surfare är att det då är lätt att hitta ledigt boende i olika prisklasser, oavsett om du föredrar att bo nära havet på landsbygden eller i Visby med tillgång till restauranger och nöjesutbud.

Kitesurfing bygger på att man har en kite (drake) som fångas av vinden och ger fart till surfaren. För kitesurfare finns flera vikar runt hela ön där vattnet är platt på ena sidan samtidigt som vinden är stadig. Ett av många bra plattvattenspots är Kovik, tre mil söder om Visby.

Surfare på Sudersand

Vindsurfing. Här har man en bräda med ett fast segel och nyttjar vinden för att få fart. Här finns fina vikar med platt vatten i direkt anslutning till uddar med rena fina vågor vilket gör, att du oavsett nivå, alltid hittar förutsättningar som passar dig. Skalasand på Fårö är ett klassiskt bryt med rena vågor.

Vågsurfing kräver endast en surfbräda och relativt höga vågor. Man utnyttjar vågens vinkel och sin egen tyngdkraft för att få fart när man lyckas fånga en våg. Högsäsongen för vågsurfingen är på hösten, då vindarna är tillräckligt kraftiga för att skapa höga och långa vågor.

SUP (Stand Up Paddle). Här har man en lång och bärkraftig bräda samt en paddel att ta sig fram med. Ett härligt och lite lugnare alternativ till de vindberoende surfalternativen. Det går fort att lära sig, ger en mycket god träning för hela kroppen och du övar upp din balans och koordination. Oavsett ålder är SUP ett fantastiskt sätt att njuta av havet.

Surfare Gotland

Surfkurser

Om du ännu inte har provat surfing kan du gå en kurs här på Gotland. Surfing är fysiskt krävande, så var beredd på att det kommer kännas i kroppen om du inte redan är mycket vältränad. På en kurs i kitesurfing lär du dig grunderna redan första dagen och efter två dagar har du goda chanser att klara dig på egen hand med brädan och kiten. Du är där på naturens villkor och ska lära dig att ta tillvara på kraften i vinden och vågorna. När du klarar det får antagligen du också känna den där känslan av att vara ett med naturen och få det sköna lyckoruset ”stoken” som surfarna pratar om. Men tänk på att ge sig ut på egen hand kräver stor försiktighet. Runt hela ön kan farliga undervattensströmmar bildas och den kraftiga vinden kan snabbt ta dig långt ifrån land. Kontakta gärna de lokala surfcentren för information innan du ger dig ut.