Medeltidsveckan

I varenda liten gränd i Visby är kulturarvet alltid starkt närvarande med handlagda kullerstenar och medeltida arkitektur. Hundratals unika byggnader omringade av den mäktiga och 3,5 km långa ringmuren. Under vecka 32 varje år förvandlas Visby på allvar till en medeltida hansestad. På gator och torg sjuder det av liv från gycklare, gatumusikanter och hantverkare Dra in doften av helgrillat lamm och prova på mat från det medeltida köket som vildsvin och gryta. Här samsas fattigfolk och adel, munkar och riddare i en härlig blandning.

Arvet från Medeltiden

Det är svårt att inte låta sig inspireras och smittas av atmosfären som infaller sig i Visby under veckan. Med 92 stycken välbevarade kyrkor, nästan alla från 1100-1300 talen, är hela Gotland en resa rakt in i Medeltiden. Och runt om på ön arrangeras marknader och evenemang. Den hängivne bor i tältläger och bereder maten över öppen eld, kanske säljer egenskapade hantverk och bär medeltida dräkt. Men även om du inte ikläder dig en medeltida roll är du precis lika välkommen att ta del av den stora folkfestens aktivitetsutbud. Bara att vandra ner på Visbys kullerstensgator och mingla runt bland gycklare och gatumusikanter är en upplevelse i sig.

Redan innan Medeltidsveckan drar igång ges det under hela juli festivalens häftigaste och kanske mest emotsedda evenemang - Tornerspelen. Där man mot man i en spektakulär men alltid lika ädel kamp gör upp om Visbys gunst. Och vill du uppleva något alldeles extra ska du besöka eldspelen i Lojsta där Tornerspelen endast för en kväll utspelar sig i skymningstid.

Medeltidsresan

Äventyret börjar ombord! På turerna 10.35 och 15.40 från Nynäshamn till visby den 6 augusti ger vi dig en försmak av det evenemang som stundar. För dig som reser med dessa turer startar medeltidskänslan redan i Nynäshamn, genom musik, uppträdanden, lekar för barnen och föreläsningar. Välkommen ombord!

Bokningsbara tornerspel och evenemang hittar du nedan. För mer information och program gå in Medeltidsveckans hemsida