Vårt hållbarhetsarbete i korthet
Vi vet att klimat och miljö är den viktigaste frågan och utmaningen i dagens samhälle. Vi vet att vi har ett stort ansvar som vilar på våra axlar när det gäller miljö- och klimatfrågor. Som transportör mellan Gotland och fastlandet behöver vi inte bara se till att erbjuda en säker och trygg färjetrafik – vi behöver också ta vårt ansvar för att göra det på ett hållbart sätt.
Redan 2003 ISO-certifierades (9001 och 14001) vi och under åren har vi gjort en rad åtgärder för att förbättra såväl arbetsklimat som världens klimat – utan att för den saken skull minska ambitionen att erbjuda sjötransport i världsklass.
Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling som antogs av FN 2015. Den svenska klimatlagen föreskriver bland annat att inrikes resor ska minska sina CO2-utsläpp med 70% fram till 2030. Vi på Destination Gotland avser att nå de tuffa klimatmålen – samtidigt som vi redan gör mycket för klimatet. I dagsläget släpper Gotlandstrafiken i snitt ut 5,8 kg CO2 per resenär och resa.
Hållbarhet ombord – fartygen!
- De nya fartygen M/S Visborg och M/S Gotland drivs med flytande naturgas (LNG) vilket minskar CO2-utsläppen med cirka 20% och utsläppen av svavel med mer än 99%.
- Gemensamt för dessa fartyg är att det går att driva fartygen helt eller delvis med flytande biogas (LBG). I maj 2020 började Destination Gotland blanda in en mindre mängd biogas vid bunkring.
- Vi har installerat land-el i Visby hamn vilket gör att fartyg som ligger vid kaj längre än en timme inte behöver ha motorerna igång.
- Fartygets motorer underhålls kontinuerligt och rutterna fartoptimeras för att minska utsläppen.
- Inga farliga ämnen hamnar i havet. Vi tar hand om allt från avloppsvatten och det vatten som vi rengör däck med till rengöringsmedel och smörjolja.
Hållbarhet ombord – mat och dryck!
- Allt kaffe som serveras ombord är klimatkompenserat. Dessutom säljs det (i caféet på våning 7 på M/S Visborg) ett kaffe som heter Senoras, det kommer från kvinnliga kaffeproducenter i Centralamerika, Sydamerika och Östafrika.
- Engångsmuggarna är tillverkade av gräspapper för att minska utsläppen.
- Allt kött och all kyckling som serveras ombord är svenskt.
- Nötköttet i öjburgaren och köttbullarna är 100% gotländskt.
- All viltfångad fisk och alla skaldjur kommer från hållbart fiske.
- Alla ägg och alla produkter som innehåller ägg kommer från frigående höns.
- Det finns flera olika veganalternativ ombord.
- Ombord serveras många gotländska matvaror, bland annat potatis (när det är säsong), inlagd gurka (som dessutom vunnit SM i mathantverk) och olika sorters bröd som tillverkats på ön.
- Vi återvinner tidningar, pant och plast och ser över våra rutiner för att göra det ännu mer framöver.
Återvinning!
Genom återvinning återvann vi under 2019 motsvarande:
- 48 cyklar – genom återvinning av metall.
- Isolering till 11 villor – genom återvinning av färgat glas.
- 9076 nya glasförpackningar – genom återvinning av ofärgat glas.
- 790 träd – genom återvinning av kontorspapper och wellpapp.
- Utvinning av 5306 liter olja – genom återvinning av plast.