Vandra pilgrimsleden på Gotland

Pilgrimsvandring går långt tillbaka i tiden och är ett sätt att vandra i lugn och ro med eftertanke. Man
kan säga att du har två destinationer under hela vandringen – vägen du vandrar rent fysiskt och vägen
dina tankar färdas i ditt inre.

Pilgrimsleden på Gotland går traditionellt från S:t Olofsholm på nordöstra Gotland till ruinerna av Solberga kloster i Visby. Leden uppstod på 1990-talet och ligger bland lugna, vackra och varierande vyer. Sträckan tar ungefär två dagar att gå och du väljer själv var du vill stanna och övernatta. Utmed rutten har du möjlighet att se allt från kust och ängen till fornlämningar och några av de 92 medeltida kyrkorna som finns på ön.

Det ger också möjlighet till både eftertanke och lugn under resans gång, som Stellan Bergström, Stiftspedagog på Visby Stift beskriver det. Stellan Bergström berättar att alla som vill är välkomna att vandra leden och att det är kostnadsfritt.

Kartor och information finns på Stiftets kansli, i Visby domkyrka, i kapellet vid S:t Olofsholm och i
de kyrkor som leden passerar. Du kan också ladda ner karta och folder på Visby Stifts hemsida.
– Det finns även ett pilgrimspass, där man kan stämpla rutor med stämplar från de kyrkor som
leden passerar. Det går att vandra leden året runt men vår, sommar och höst är naturligtvis att föredra, förklarar Stellan.

Längs hela sträckan finns stolpar med en pilgrimssymbol kombinerat med sevärdhetskringlan utplacerade. Namnet S:t Olavsleden har sitt ursprung från norske helgonkungen Olav Haraldsson som enligt medeltida källor besökte Gotland under olika tillfällen. Det sägs även att han landsteg i S:t Olofsholm på sin resa tillbaka till Norge.

Det lilla kapellet vid S:t Olofsholm är egentligen ett magasin som byggdes 1835. Det var även på denna plats som Gotlands första kyrka i trä uppfördes. Under 1200-talet byttes den ut mot en kyrka av sten – som man än idag kan se rester från i marken. Under medeltiden vallfärdade många gotlänningar till S:t Olofsholm, särskilt den 29 juli när det var S:t Olofsmässa. S:t Olof var gotlänningarnas speciella skyddshelgon.

Det finns inga färdiga pilgrimspaket så du bestämmer själv var du ska stanna över. Stellan rekommenderar därför att du planerar din rutt i förväg. Kolla upp övernattning och hur du ska transportera dig till start eller från målet. Ett annat tips är att kontakta Turistbyrån på Gotland.

Du måste också ha med dig det du vill äta och dricka – lite som en fjällvandring. Packa ner en karta, varma kläder och bra skor. Du som inte känner för att vandra under en längre
period kan välja ut en del av S:t Olavsleden och göra en dagsvandring. Visby stift arrangerar även vandringar med olika teman som du hittar information om efterhand på deras hemsida.

– Vi har även andra leder som du kan vandra. ”Från kyrka till kyrka” är ett exempel där man kan
gå mellan olika kyrkor på ön. Dessa leder har ingen officiell status på samma sätt som S:t Olavsleden, men är fina att vandra på ändå. I nuläget vet jag bara att leden mellan Klinte och Fröjel kyrka, samt leden mellan Roma klosterruin och Dalhem är i fint skick och används, avslutar Stellan.

VAD ÄR EN PILGRIMSVANDRING?
Att vara pilgrim är detsamma som att vara på väg. Den som vandrar har både ett inre och yttre mål. Det är en andlig vandring i varje persons inre men också en vandring rent fysiskt där man tar sig från en plats till en annan. Viktiga pilgrimsorter har bland annat varit Jerusalem, Rom och olika helgongravar över hela världen.