Medan Gotland vaknar

På familjen Raufis hästgård i Lau på södra Gotland samlas besökare mitt i natten för att möta dagen
på hästryggen. Under gryningsritten upplever ryttarna hur naturen och ön vaknar till liv i ett
äventyr som kulminerar med soluppgång på en öde strand.

Klockan är inte mer än två på morgonen, men hemma hos Lisa Raufi i Lau har det redan varit full aktivitet i flera timmar. Hästarna har tagits in från hagen. Frukostmatsäcken är packad. Nu börjar de första besökarna dyka upp på den ännu mörka gårdsplanen. Man hälsar lågmält på varandra, fortfarande sömniga, några längtar nog tillbaka till den varma sängen.

Det är fortfarande knäpptyst ute. Lisa möter upp och deltagarna får träffa sina hästar. Sedan bär det
av över öppna ängar och åkrar. Lisa har i förväg bett sällskapet att inte prata om det inte är nödvändigt, och i början av ritten är det bara hästarnas hovar mot marken som hörs. Efter ungefär 20 minuters ritt börjar naturen långsamt vakna. En kornknarr på en åker är det första som hörs. En räv stannar upp och tittar på det lilla sällskapet. Sedan är det barrskog som långsamt övergår i lövskog. Här hör man fåglar av flera olika arter. En bit in i juni kan man här få uppleva hur näktergalshannarna har sångtävling. Närmare stranden är det ljud från sjöfåglarna som tar över. Himlen byter färg flera gånger under ritten. Den blir blå, rosa och orange. Det är fortfarande
stilla. Flugorna som kan vara så irriterande under en dagsritt märks inte alls.

Nere på stranden möts man av den långgrunda Lausviken. Nu hänger solen som en apelsin strax ovanför horisontlinjen och om det inte blåser så skapar vattnet och ljuset en spegel som gör att det nästan är svårt att se vad som är upp och vad som är ned. Nu är det dags att galoppera i havet för den som önskar. Ibland får man sällskap av en kungsörn som slår sig ned på en sandbank bara
ett hundratal meter från ryttarna. Sedan blir det frukost på stranden. Smaken av kaffet och smörgåsarna förhöjs lite extra av utsikten och inramningen.

Under tiden äter hästarna vass som sin frukost. Efter det bär det av tillbaka mot gården. Klockan är sju på morgonen, dagen på Gotland har bara börjat.
– Det är många som återkommer år efter år, berättar Lisa Raufi. Förra året var det en kvinna som
hann med tre gryningsritter under sin vecka på ön. Jag förstår varför, det här är en upplevelse som inte krockar med någon annan aktivitet. När hon kom hem låg hennes familj fortfarande och sov. Då hade de hela dagen kvar tillsammans, fortsätter Lisa.

Hela verksamheten genomsyras av en ekologisk grundtanke. Man har till exempel toaletter på gården som skiljer urin från avföring för att spara vatten, och alla sopor källsorteras. Maten som man serverar gästerna är närproducerad. Resterna får hönsen, som i gengäld bjuder på äggen till frukosten på stranden. Även när det gäller själva ritten finns det en miljötanke:
– Det handlar om hänsynstagande. Om man rider försiktigt så gör man minimalt med skada i naturen. Om hästarna bajsar på stranden så plockar vi upp det. Vi tar till och med upp andras skräp, det har hänt att jag ridit hemåt med smutsiga blöjor i sadelväskorna, berättar Lisa.

Det är fortfarande på sommaren som de flesta besökarna kommer, men allt fler passar på att rida
även andra tider på året. Runt skolloven och de stora högtiderna kommer det ofta gäster, och på höstarna brukar det bli fler bokningar av helgpaket med tredagarsturer. Den gotländska naturen bjuder frikostigt på olika sorters upplevelser under de olika årstiderna.
Oavsett när turen sker lovar Lisa en speciell upplevelse.
– På hästryggen kan du färdas flera mil utan ansträngning, och du får en helt annan upplevelse av
naturen, berättar Lisa. Djuren i skogen blir inte lika rädda som när du kommer till fots, så du kommer mycket närmare räven, örnen och rådjuren. Under en längre ritt hinner du också lära känna din häst och känna att ni är ett team som upplever turen tillsammans. Det händer titt som tätt att deltagarna börjar gråta av ren glädje, fortsätter Lisa.

Lisa tror att det ökade intresset för mer ursprungliga upplevelser kan vara en motreaktion mot informationsstress och ökad skärmtid. Många tycker att det är skönt att slippa tänka på nyheter och sociala medier under några timmar.
– Det finns inget telefonförbud, men jag brukar uppmana deltagarna att försöka spara upplevelsen i
minnesbanken istället för i telefonen. Under semestern håller många ett ruskigt högt tempo. Det här
är ett sätt att koppla bort allt och bara se och känna, avslutar Lisa.

RAUFI ISLANDSHÄSTAR I LAU
Lisa och hennes man Kave har anordnat gryningsritter i tio år, dottern Alva är också med och hjälper till för det mesta. Gryningsritterna sker i små grupper om högst fem personer. Ritten tar tre till fyra timmar och är lämpliga för deltagare som är vana att rida sedan tidigare. Man anordnar också kortare och längre turer som är lättare att anpassa till deltagare med varierande ridvana. Det finns också helgpaket med boende och utfärder som specialanpassas till deltagarna.

Det finns två lägenheter på gården för uthyrning. De flesta av gårdens hästar är
islandshästar, men det finns också ponnyer. Om vädret inte verkar lämpa sig för en gryningsritt så brukar Lisa höra av sig kvällen innan och erbjuda deltagarna att byta dag.