Kustvandra

Ön har flera vandringsleder som bjuder på gotländskt sceneri; bland annat karga kuster, fiskelägen, lummiga ängen och raukar. Så dra på dig vandringskängorna och bege dig ut i naturen för att upptäcka ännu mer av ön. Med rätt utrustning och planering kan du njuta av vandringslederna året runt!

STENKUSTEN
Den vackra stenkusten går från Bläse till Ar på Norra Gotland. När du vandrar kommer du bland annat
att mötas av härliga kalkstensvägar, fiskelägen och klapperstensstränder. Längs vägen kan du till
exempel stanna till vid Bläse Kalkbruksmuseum och det fotografivänliga Graustäde fiskeläge.


KLINTKUSTLINJEN
Längs nordvästra kusten finns Klintkustlinjen, en vandringsled som fortfarande är ett pågående projekt som styrs av Länsstyrelsen på Gotland. Längs leden kan du vandra i hela fem mil – utmed Brucebo och fågelskyddsområdet Skansudde, förbi Själsöån där du har möjlighet att se lekande öringar, ända upp till Kappelshamn. Under ledens gång kommer du att passera hela tio naturreservat och skiftande gotländsk natur.

GROGARNSBERGET
Ta dig runt Grogarnsberget på östra Gotland – en 30 meter hög bergsklint som även är ett naturreservat. Här vandrar du bland mäktig gotländsk utsikt och skiftande häll- och alvarmark. I norr, vid udden Grogarnshuvud finns resterna av Gotlands näst största fornborg – som troligtvis byggdes redan på järnåldern. Stanna även till en stund i den fina fiskehamnen Herrvik när du ändå är i området.

EKSTAKUSTEN
En av södra Gotlands vackraste kuststräckor bjuder på fyra kilometer av knotiga martallar, sceniska
klapperstensstränder och lilla och stora Karlsö i blickfånget. Du kommer även att passera fiskelägena
Djupvik och Kronvall under din vandring, vilka är två platser som är värda att stanna till på. Om kvällarna speglar havet de färgsprakande solnedgångarna.