Norsta aurar, Fårö | Foto: Patrick Hansson

Gotland runt på två hjul

Gotland har ett välförtjänt rykte om sig att vara en cykelö. Att möta ön på två hjul är ett bra sätt att upptäcka nya platser på. Passa på att stanna till vid mysiga kaféer, gårdsbutiker, hantverkare, loppisar, små gömda stränder och historiska sevärdheter som du passerar längs vägen. Här får du tips på några av de finaste vägsträckorna.

1. Utmed Klintkusten finns många sevärdheter, som Lummelundagrottan, Lickershamn och Ihreviken.

2. Småvägarna längs klintkanten från Kappelshamn till fiskeläget i Hallshuk bjuder på härliga vyer och kuperad terräng.

3. Längs Stenkusten cyklar du utmed kilometerlånga vidsträckta klapperstenstränder. Passa på att stanna till vid kalkbrottet, Blå Lagunen i Ar.

4. Fårös karga landskap, unika raukområden och underbara sandstränder gör det värt att ta sig runt hela ön.

5. Besök flera sevärdheter under en cykeltur på nordöstra Gotland. Cykla avgasfritt på Bungenäs, stanna till och fika på Rute Stenugnsbageri, ät rökt fisk vid fiskeläget i Lergrav och cykla ut till den karga halvön Furillen.

6. Östergarnlandets omväxlande landskap, med klintar, hedmarker, skog och sandstränder lockar många konstnärer och hantverkare. Stanna till vid deras ateljéer och hantverkshus längs vägen.

7. Sudrets allra vackraste sträcka är den lilla Kettelviksvägen mot Hoburgen. Vackra omgivningar finns också kring Vamlingbo, Holmhällar och Hamra.

8. Den vackra Ekstakusten sträcker sig från Hammarudd i söder till Djupvik i norr med klappersten och idylliska fiskelägen med utsikt över Karlsöarna.

9. Naturreservatet Högklint ligger i utkanten av Visby och är en av Gotlands högsta höjder med utsikt över havet och Visby.

cykelkarta_2020_v1.jpg