Kustnära

Gotland är solens ö, och är med och toppar solligan i Sverige år efter år. Ön erbjuder närmare 80 mil obruten horisont, där finkorniga stränder samsas med små undangömda badvikar, kalkbrott med turkosskimrande vatten och vackra klapperstensstränder. Hitta din favoritstrand och njut av lata dagar, eller sätt fart på adrenalinet med fartfyllda aktiviteter. Klättra bland klippor, utforska grottor eller galoppera  i vattenbrynet på en öde strand...

1. Norsta Auren

Denna pärla på Fårös norra spets är en konvex, härlig vit och bred sandstrand med stora sanddyner. Många klassar den som Fårös absolut bästa strand. Här är det oftast väldigt lugnt och skönt, trots att det är högsommar.

2. Ireviken

På den nordvästra sidan av ön hittar du den barnvänliga stranden Ireviken, där du kan välja mellan sand- och stenbotten. Bad och strandlek kompletteras med fördel med att bevittna den magiska solnedgången från restaurangen alldeles vid strandkanten.

3. Smöjen

Om den populära Blå lagunen känns för överbefolkad kan du bege dig till Smöjens kalkbrott och strand på nordöstra sidan av ön. En spännande miljö med ett stort och ett mindre brott alldeles intill havet.

4. Sandviken

På Östergarnslandets södra sida ligger stranden för såväl soldyrkaren som den aktive. Blåsiga dagar bildas här riktigt stora, surfvänliga vågor. Behöver du en paus från sol och bad ligger det lilla fiskeläget Sysne strax norrut. Här kan du ta en fika eller köpa med färsk rökt fisk till picknicken.

5. Hideviken

Ett mecka för barnfamiljen med sin långgrunda sandstrand där vattnet snabbt blir varmt. Här finns en närliggande cmaping och ett kalkbrott, där den mysiga Hide Blues Festival anordnas varje sommar.

6. Djupvik

Denna barnvänliga strand ligger vid Ekstakusten, vilken klassas som en av Gotlands vackraste. Med den vindpinande skogen i ryggen och det gamla fiskeläget alldeles intill har du en fantastisk utsikt över Karlsöarna och dess mäktiga klippbranter.

7. Hörte

En lugn och skön strand på sydöstra delen av ön. Långgrunt och barnvänligt, med både lekplats, minigolf, kiosk och byggvänlig sandslottstrand. Beläget alldeles intill ett pittoreskt fiskeläge, väl värt ett besök.

8. Austre

På Gotlands sydspets hittar du denna strand i rakt söderläge. Njut av svalkande bad, utsikten över Heligholmen eller besök platsen under tidiga morgnar eller kvällar och se solens magiskt vackra uppgång eller nedgång i horisonten. Alldeles intill ligger dessutom ett stort raukfält att utforska.