Besök ett naturreservat på Gotland

Välkommen till Sveriges Kalkstenshawaii. Runt om på ön finns drygt 140 naturreservat. Alla har sin speciella karaktär och miljö. Nu finns en karta så att du kan hitta din favoritoas. Frisk luft ingår.

Varaktighet Valfritt
Gruppstorlek -
Aktivitetsnivå Eget tempo

Aktiviteten är bokningsbar följande datum:

Året runt

Välkommen till Sveriges Kalkstenshawaii. Runt om på ön finns drygt 140 naturreservat. Alla har sin speciella karaktär och miljö. Du kan upptäcka sällsynta orkidéer, fornborgar och vandra längs klintkuster. Det finns fågelsjöar, karga stränder och kalkbarrskogar. Men mest av allt finns det möjlighet att vara ute i naturen och andas frihet.

Vissa reservat har toalett, intilliggande parkering och stor åtkomlighet. Andra är mer svårtillgängliga och kräver viss planering inför besöket. En del av reservaten har fågelskyddsområden vilket innebär tillträdesförbud delar av året. Detaljerad information finns på följande webbplats (under fliken Besöksmål): https://www.lansstyrelsen.se/gotland

I Sverige har vi allemansrätt vilket betyder att alla är välkomna i naturen. Med friheten kommer ansvaret att varken störa eller förstöra. Här finns mer info om allemansrätten: https://www.naturvardsverket.se/

Tänk på att det kan finnas särskilda regler i naturreservaten utöver allemansrätten.

5 tips när du letar efter din oas:

  • Kunskapens kraft. Ju mer du läst på innan besöket, desto mer energi kan du få över till själva besöket.
  • Klä dig efter väder och vind. Bra och bekväma skor underlättar besöket såväl som kläder avsedda för utomhusklimat – glöm inte att vädret kan ändras snabbt.
  • Ta med något gott. Pick-nick utomhus smakar av någon anledning ofta extra gott. I avsaknad av butiker och serveringar kan det även vara nödvändigt på längre utflykter.
  • Toapapper och påsar. Nöden har ingen lag och det är bra att ta med sig toapapper – och påsar så att inget skräp lämnas kvar.
  • Ut och njut. Visst är det bra att ha mobilen med sig, för att hitta rätt väg eller om något skulle hända. Men det går att byta mobilens uppkoppling mot oasens avkoppling.

 

På kartan finns alla naturreservat på Gotland markerade. Vilken är din oas?

Karta över naturreservat
Resepaket fr. 1590 kr

I resepaketet ingår resa och boende på hotell i två nätter. Priset avser del i dubbelrum.