Med råvaran i fokus

Den ekologiska verksamheten med gårdskrog, butik och egen odling ligger endast sju kilometer från Visby. En oas omgiven av lugnet från landet men ändå med närhet till stan. Det är vad som gör Lilla Bjers till en äkta gotländsk pärla.

Familjen Hoas
Margareta Hoas, 53, deltagare Lilla Bjers
Göran Hoas, 60 år, delägare lilla Bjers
Elin Hoas, 20 år, dotter, grönsaksarbetare
Einar Hoas, 18 år, son, studerande, jobbar på gården under loven
Agnes Hoas, 15 år, dotter, studerande, jobbar under loven på gården

2017 firade Lilla Bjers, som betyder det lilla berget på gotländska, 20-årsjubileum i Margareta och Göran Hoas regi. Verksamheten har alltid varit ekologisk, men 2001 blev gården officiellt kravcertifierad, och 2012 öppnades gårdskrogen vilket blev en slags brytpunkt för familjen Hoas. Idag odlas över 200 sorter av diverse grödor på gården. Vissa är återkommande år efter år såsom jordgubbar, potatis och sparris medan andra testar de sig fram med för att det är roligt.
– Citron fuskar vi lite med, men förra året hade vi en skörd med cirka 15 citroner. Rekordet är 100 stycken, berättar Göran och skrattar.

Jorden bidrar till kvalitén på allt som växer på gården.
– Alla våra grönsaker får en väldigt lätt, fräsch och god smak. Vi kan väl ta åt oss lite av äran men det är jorden som gör det, säger Göran och Margareta fyller i.
– Plus att de får växa i sin egen takt, utan att vi pressar dem.

Lilla Bjers är på många sätt en året runt-karusell, med egen odling och den lilla gårdsbutiken som har öppet året runt. Om somrarna serveras spännande maträtter med råvaran i fokus och när december nalkas serveras lunch och middag med julens alla smaker och dofter samtidigt som julgransförsäljningen på gården drar igång.
– Menyn varierar hela tiden under säsong, beroende på vilka grönsaker som är bäst för stunden, förklarar Margareta.

Generellt är det fem- eller trerätters som serveras under kvällarna. På dagen finns även lunch baserad på dagens skörd. Konceptet utgår från att allt som serveras ska vara 100 procent ekologiskt och egenodlat, i form av avskalad fine dining. Gästerna kan själva strosa omkring på markerna där grödorna växer, för att sedan bli serverade dessa i restaurangen.
– Det är en stor utmaning för kockarna att utgå från det här konceptet, säger Margareta.
– Men också en stor glädje, fyller Göran i.

Kockarna har många knorrar på saker och ting, bland annat har de gjort ett dessertskum på potatisskal som smakar som vaniljglass. A och o är att det som serveras på tallriken är ”riktig mat”. Dessutom serveras viner från ekologiskt certifierade gårdar i Frankrike och Italien ihop med maten. Lilla Bjers är hela tiden under utveckling. Förra året presenterades det nya konceptet Green Table, inspirerat av Chef’s Table. Gästerna blir då placerade vid ett bord ute i odlingsväxthuset.
– I konceptet ingår det att jag eller Margareta först tar emot gästerna med en fördrink, sen guidar vi och pratar om vilka vi är och vad vi gör. Därefter serveras en trerättersmeny som de äter i växthuset bland grönsakerna, förklarar Göran.

Denna året runt-pärla med cykelavstånd från Visby har grönskande omgivningar och vacker gårdsmiljö. Här bjuds du in av familjen Hoas med personal att njuta av ekologisk matkultur bland sagolik gotländsk natur.