Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19.
Viktig information gällande covid-19, läs här (uppdaterad 10 september 2020)

Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19.
Viktig information gällande covid-19, läs här (uppdaterad 10 september 2020)

Lilla Bjers | Margareta Hoas

En ö full av smaker

Kombinationen av kalkrika jordar, ett gynnsamt klimat och en stor kärlek till grödor och råvaror gör den gotländskt producerade maten till något alldeles extra. Följ med på en kulinarisk klättring på den gotländska matpyramiden bland tryfflar, lamm, salmbär, grönsaker och flundror. Här värderas mathantverket högt och utbudet av kvalitetskrogar runt hela ön är stort.

Smakrika lökar och klassiska primörer

Gotland är en spännande ö för matupplevelser oavsett tid på året. Tack vare öns många soltimmar får grödor och primörerextra mycket smak och sötma, vilket är en av anledningarna till att de är så uppskattade. Redan när vintern släppt sitt tag om åkrar och ängar är det dags för de första smakupplevelserna. Den vilt växande löken kajp skördas under tidig våroch utgör en smakfull ingrediens i goda soppor och örtsmör. Den lilla purjolökssläktingen växer överallt på de gotländska ängsmarkerna och dess närbesläktade kusin ramslökenkan plocka i skogar över hela ön under våren. En lika enkel som svårslagen vårmiddag är nykokt färsk pasta med ramslökspesto.

Någon månad senare, i mitten av april börjar skördetiden för en annan Gotlandsdelikatess, sparrisen. Sparris kanske inte är något unikt för Gotland, men här trivs den extra bra och årets första svenska sparrisskörd är ofta gotländsk. Först ut är den gröna varianten som sträcker sina späda stänglar mot vårsolen. Den ljusskygga vita sparrisen växer under jord och skördas liksom sin kollega hela vägen till midsommar. En välsmakande primör som gärna avnjuts med lite skirat smör eller hollandaise.

Stort utbud av färska råvaror

När våren övergår i sommaröppnas det gotländska skafferiet på vid gavel. Utbudet av färska råvaror är enormt. Såväl ägg från frigående höns som grönsaker, rotfrukter och örter fulla av smak trängs på gårdsbutikernas hyllor och i krogarnas grytor. Från havet hämtas bland annat flundror och landskapsfisken piggvar, eller "butte" som den kallas här.

Lammuppfödning är vanligt på Gotland och djuren betar fritt i den kalkrika myllan där örter och växter som backtimjan, oregano, rosmarin och ruccola trivs. Kött från de lamm som fridfullt betar de vilt växande örterna får en karaktäristiskt god smak och finns att köpa i såväl livsmedelsbutiker som på de olika lammgårdarna. En specialitet att testa är det kokta, rimmade lammköttet som senapspaneras och steks.

Gotländska superbär

När sommaren börjar lida mot sitt slut börjar istället årets nästa skördetid. Ute i skogar och snår mognar de läckra salmbären som trivs extra bra i öns kalkrika jord och endast växer vilt. Denna björnbärs- och hallonsläkting används framförallt till att koka sylt på och salmbärssylten passar utmärkt till öns landskapsdessert – saffranspannkaka.

Tryffelmiddag på Gotland

Gotländsk Bourgognetryffel

En annan gotländsk delikatess är tryffel. Det är en svamp som växer under jord i symbios med hassel och ek på flera platser på ön. Om hösten när tryffeln är mogen ger den ifrån sig en distinkt doft som gör det möjligt för hundar och tryffelsvin att hitta den. Priset på tryffeln må vara högt, men med rätt hantering så krävs bara en liten bit för att skapa en gastronomisk upplevelse. En smak att utforska för såväl gourmeten som gourmanden.

Gastronomiska upplevelser

Är du extra förtjust i tryffel ska du inte missa tryffelfestivalen i november som bland annat består av tryffeljakt, tryffelmarknad och en högklassig middag. I samma anda uppmärksammas även vårens primörer i slutet av maj varje år. I början av september arrangeras Gotlands Skördefestival, en riktig folk- och smakfest för hela familjen. Här blandas mängder av gotländska producenter och mathantverkare med nyfikna besökare från när och fjärran. Smaka och njut av gotländska kvalitetsprodukter från skogen, havet, ladugården, ängen och åkern.