Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19.
Viktig information gällande covid-19, läs här (uppdaterad 10 september 2020)

Vi följer myndigheternas anvisningar noga med anledning av covid-19.
Viktig information gällande covid-19, läs här (uppdaterad 10 september 2020)

Ö-safari

Ta bilen och upplev en ö full av kontraster – från lummiga ängar och frodig åkermark till mäktiga kalkstensklippor och karga raukområden. Den långa kuststräckan blandas av klintkust, klapperstensfält och finkorniga sandstränder. En kalkrik berggrund tillsammans med det milda ö-klimatet gör att sällsynta blommor trivs och grönsaker från ön sägs vara extra smakfulla. De korta avstånden, tillgängligheten till naturen och närheten till kusten gör att du lätt hittar dina egna smultronställen. Sväng in på små vägar och upptäck nya platser att älska.

raukar, langhammars

Raukfält runt om på ön

De majestetiska stenformationerna saknar motstycke i den svenska naturen. Havet har eroderat kalkstenen så att endast den hårdare kärnan (rauken) står kvar. Det finns flera Raukfält runt om på ön, den största är Digerhuvud  på nordvästra Fårö.

Hall, klintkantGotländska klintar

Speciellt för Gotland är även de klintar som sträcker sig från Tofta till Hallshuk, en sträcka längs öns nordvästra del. Klintarna är spektakulära med sina lodräta väggar och bjuder en hisnande utsikt över havet. Mysiga stigar tar dig till fantastiska vyer och här har du möjlighet att hitta ditt alldeles egna lilla smultronställe och njuta av solnedgången.

vallmo, GotlandVackra ängen och unika växter

En bit in från kusten är naturen en annan. Hällmark med kringliggande tallskogar och agmyrar är speciellt för ön. Besök gärna något av öns vackra ängen. På våren täcks marken i ängena av vitsippor och den skira grönskan som bryter solens strålar får lövsalarna att bada i ljus. Öns kalkrika berggrund gör att växterna frodas här. Totalt har 35 av Sveriges 44 arter orkidéer anträffats på ön och tre av dessa har sin enda svenska förekomst just på Gotland – alpnyckar, kärrnycklar och stor skogslilja.

Kargt och sammetslent  på norr

Öns norra del är karg och milslånga klapperstenstränder kantas av vindpinade martallar. Men vid sidan av raukfält och stenstränder breder de gyllene sandstränderna ut sig. Sudersandsviken och Ekeviken är två stränder båda belägna på Fårö och väl värda ett besök. I tallskogen mellan dessa stränder ligger Ulla Hau, ett sanddynområde med en speciell natur och där man med lite tur träffar på myrlejonen och dess fångstgropar i sanden.

Sudrets strandängar och böljande landskap

Öns södra del skiljer sig en del från den norra. Kusten saknar de höga klintarna men i gengäld breder vidsträckta strandängar ut sig. Man hittar även här raukar och den mest kända -Hoburgsgubben, blickar ut över havet längst ner i sydväst.