Smakresan ombord

Stina Tumegårds titel är ”produktchef för mat och kvalitet”. Enklare uttryckt skulle man kunna säga att det är hon som är ansvarig för maten ombord. I sitt arbete lägger hon stor vikt vid att hitta en bra mix av rätter, skapa samarbeten med leverantörer och ständigt utveckla arbetet med hållbarhet. Men frågar man henne säger hon att det är ombord på fartygen som det viktigaste arbetet utförs.

– Det är kockarna, kallskänkorna och alla andra som jobbar ombord som får det att hända. Vi tycker det är viktigt att vi lagar så mycket som möjligt från grunden på fartygen. Det ska vara som hemlagat, fast ombord, säger Stina Tumegård.

En miljon portioner mat

Det serveras mer än en miljon portioner mat ombord på Destination Gotlands fartyg varje år, och allt som behövs för att laga maten lastas ombord under de 45 minuter som färjan ligger i hamn innan nästa avgång. Mycket energi läggs på att hitta gotländska leverantörer – i dagsläget finner resenärer bland annat gotländsk potatis och gotländskt kött på menyn.

– Vi blir såklart lite extra glada när vi hittar gotländska leverantörer som klarar av att leverera de stora kvantiteter vi behöver. Men det är kvaliteten som gör att vi samarbetar med lokala leverantörer, berättar Stina. 

Stor vikt på vegetariska alterantiv

För att alla ska kunna hitta något gott att äta ombord har stor vikt lagts vid att ta fram nya vegetariska och veganska rätter. Den veganska hamburgaren har på kort tid blivit mångas favorit.

– I arbetet med att ta fram den har utgångspunkten varit att göra den så god att alla ska kunna välja den. Även de som gärna väljer kött annars. Resultatet är en riktigt bra sojaburgare med black bean-spread, salsa och vegansk majonnäs som tillverkas i Klinte på mellersta Gotland, berättar Stina. 

Gotländska köttbullar – vår storsäljare

Den mest populära rätten är de klassiska köttbullarna som är gjorda på gotländskt nötkött och som serveras med hemlagad gräddsås och buffégurka. Till detta serveras gotländsk färskpotatis när det är säsong. Övrig tid på året erbjuds potatismos istället.

– Det viktigaste för mig är att gästerna ska gilla maten. För att personalen ombord ska kunna laga god mat behöver de få rätt förutsättningar och bra råvaror. Vi erbjuder mat som kockarna kan vara stolta över att laga och som personalen känner sig stolta över att servera.

Visste du?

Att mer än var tionde burgare som säljs ombord är vegansk.
Att äggen till frukosten är värpta på Gotland. 
Att gurkan från Gute Delikatesser som serveras till köttbullarna har vunnit SM i mathantverk.
Att brödet till hamburgarna och till räkmackan kommer från gotländska bagerier.
Att kaffemuggarna är gjorda av papper med inblandning av gräs och att locken till muggarna är gjorda av restprodukter från sockertillverkning.
Att allt kött och all kyckling som serveras ombord kommer från Sverige.