Lokalproducerat bröd

På östra Gotland, på soluppgångens kust, ligger Ljugarn. Kurorten med sina hundraåriga anor är en pärla med pittoreskt fiskeläge och flera restauranger, intill en lång badstrand och ett raukfält. Här kan du starta din dag med gofika på Espegards konditori och bageri som tillverkar läckerheter av alla de slag – dessutom bakar de Gotlandsfärjans hamburgerbröd för hand.

Ljugarn är ett litet skönt samhälle för alla åldrar, i alla tempon. Det märks inte minst på restaurangerna, där ofta hela familjen eller släkten samlas för kvällens middag. På vissa ställen är även husdjuren med. I området finns såklart den långa sandstranden, raukarna och fiskeläget, men också poolbad, seglarskola, tennis och mycket annat som lockar.

– Ljugarn är ett härligt samhälle att bo och verka i. En vinterpromenad med hunden kan betyda en timmes fullständig tystnad, medan samma promenad på sommaren är som att få en smak av medelhavspuls, säger Peter Ljunggren, som tillsammans med fru Lotta driver Espegards konditori och bageri sedan 1996. Det lilla bageriet med den lummiga kaféträdgården ligger där det alltid gjort, bland pampiga sekelskiftesvillor och mer sentida stugor och hus. Det är den självklara mötesplatsen när man vill ta en fika i Ljugarn. 

Året runt-öppet med specialiteter

Espegards har öppet året runt och samlar både bofasta och besökare. Under vintersäsongen är kafét öppet på helgerna och på sommaren dagligen. Följer du Storvägen mot havet hittar du den populära oasen där wienerbröden, bullarna och mackorna står i fokus. I regel stänger de kafét på eftermiddagen eller tidig kväll, när besökarna drar sig mot middagsbestyren.

Envisa rykten säger att sommarnattens flanörer ibland knackar på och kan få köpa frukostfrallor på sin väg hem i gryningsljuset. Här bakas allt från grunden, för hand. Inga halvfabrikat, inga robotar som stansar ut bröd.

– Det är en hederssak. Och vi lovar att det känns på smaken, intygar Lotta och Peter.

Fika är inget man skojar bort på Espegards. Kanelbullarna, saffranspannkakan och prinsesstårtan har rykande åtgång, liksom de mackor som äts till både frukost, lunch och till eftermiddagskaffet. Kanske är det ändå en viss specialare som är mest omtalad:

– Ja, räkmackan gjord på vår Gotlandslimpa med handskalade räkor är nog en vinnare, säger Peter lite lagom blygsamt. 

Saftigare hamburgerbröd

– Vi är glada att Destination Gotland valt våra lokalproducerade hamburgerbröd. En så omfattande produktion är givetvis en viktig del för ett litet familjeföretag, berättar Lotta och meddelar att det blir en hel del knådande och bakande eftersom alla dessa tiotusentals bröd görs för hand, på sedvanligt Espegards-manér.

Ett nytt laktosfritt recept, innehållande potatis, har gjort bröden ännu saftigare och matigare. Receptet är framtaget speciellt för Destination Gotland.

– Vi bakar i Ljugarn och levererar, via alltid hjälpsamma Keges grosshandel, till resenärer från alla håll och kanter. Det är kul att få vara en del av Gotlands varumärke på det sättet, menar Peter innan han återgår till bakningen. Det är hårt arbete sex dagar i veckan. Minst. Peter och Lottas sju döttrar har genom åren passerat genom verksamheten, liksom vänner och bekanta från Ljugarn. Så funkar det när man är navet i en gotländsk idyll, med anor.

Kockens röst om Espegards

– Vi är väldigt stolta över vår hamburgare, som är en av våra storsäljare ombord. Goda hamburgare kräver så klart goda hamburgerbröd och Espegards bageri bakar eminenta sådana. Det är ett anrikt bageri som vi är glada över att ha ett nära samarbete med. Vi kan också, som i detta fall, få specialanpassade produkter. Peter och Lotta är väldigt lyhörda för våra önskemål och levererar alltid goda hamburgerbröd med hög kvalitet.

Matte Lindvall, kock och menyplanerare på Destination Gotland