Gurka med historiska anor

Bland allehanda grönsaker och örter växer mängder av skönt gröna gurkor i växthuset i Slite. Många av gurkorna kommer hamna hos Pia Lindvall och Gutö Delikatesser, läggas in och så småningom dyka upp som ett populärt inslag på tallrikarna med köttbullar ombord på Gotlandsfärjan.

Man tror att gurkan härstammar från Indien, där den odlats i minst 3 000–4 000 år. I Sverige har det ätits gurka åtminstone sedan 1600-talet. Så den här gröna skönheten är en trogen följeslagare i det svenska köket. Att lägga in gurkor enligt gamla husmorsrecept med ättika, socker och vatten, blev vanligt efter första världskriget. Hållbarheten blir suverän. Smaken likaså.

Pia Lindvall, grundare av Gutö Delikatesser, är nog vad man vågar kalla expert på området. Hennes inlagda buffégurka är också ett omtyckt tillbehör till köttbullarna i Gotlandsfärjans skeppsrestauranger. 

Den matglade bankmannen

Pia Lindvall startade Gutö Delikatesser lite av en slump, när en bankman fick smaka på några av Pias hemlagade läckerbitar. De skulle egentligen diskutera ett företagslån. Den matglade bankmannen blev eld och lågor över det han smakade och tyckte att  Pia med familj borde satsa på delikatesser. Dessutom behövde dottern Wenke ett sommarjobb. Sagt och gjort. Tio år senare, efter lärarstudier och jobb på annan ort, är Wenke tillbaka i företaget. Så kan det gå.

SM-guld i mathantverk

Gutö Delikatesser gör grönsaksinläggningar, tillverkade enligt traditionella metoder, med inblandning av moderna smaker. Buffégurkan som belönats med både guld och silver i ”SM i mathantverk” är en av de produkter som Pia är mest stolt över. Den är en tunt skivad gurka, med hackad lök och paprika i en sötsyrlig lag, fri från konserveringsmedel och tillsatser.

– Jag tycker att den passar allt från frukostbrickan till finaste middagen, menar Pia.

Närproducerade godsaker och handsprit

Gotländska gurkor är populära i många sammanhang. Liksom många andra grödor från ön är det många som tycker att de liksom smakar lite bättre än andra.

– Jag kan förstås inte svära på att de många gotländska soltimmarnas gurkor är de bästa, men jag vet i alla fall att  de är väldigt goda och väldigt närproducerade. Växthuset ligger bara två mil från gården, fastslår Pia.

Idag tillverkar man, förutom den prisbelönta buffégurkan även tomat-chutney, buffémorot, picklad lök och sidospåret handsprit, vars efterfrågan uppstod i spåren av pandemin.

Gutö delikatesser har flera stora kunder, där Destination Gotland är framträdande. Det går åt stora mängder buffégurka till de tusentals portioner köttbullar som serveras ombord.

– Destination Gotland är förstås en jätteviktig och rolig kund. Jag tycker att vi har ett  väldigt smidigt samarbete, med goda rutiner och bra framförhållning, vilket är kolossalt viktigt, säger Pia.

Smaken är alltid i fokus

Att aldrig någonsin tumma på kvaliteten, oavsett  typ av produkt eller i vilka mängder de tillverkas är en hederssak för Pia.

– Det gäller att ha koll på produktionen, även när det blir större volymer. Man måste smaka och smaka. Det är vad allt handlar om – smaken, säger Pia lyriskt.

Själv har hon några tips för fler smakrika användningsområden. Buffégurkan må vara grädden på moset på köttbulletallriken, men både gurkan och spadet bör testas på fler sätt:

– Många älskar gurkan på en klassisk leverpastejsmörgås, eller till olika kött rätter, men testa den även på en grillad, kryddig korv. Du kan röra ut några droppar av det goda spadet i smör och lägga på primörer som färsk sparris. Använd lite av spadet i en gryta, eller på en sallad som vinägrett . Några små bitar inlagd gurka är ofta en härlig smakbrytning, inspirerar Pia.