Den fiffiga Gotlandslinsen

Proteinrik, krispig och god! Nu serveras den fiffiga Gotlandslinsen även i restaurangerna ombord på Gotlandsfärjan, så att du som resenär har chans att äta delikatessen på din väg till eller från Gotland.

I århundraden, ända fram till 1800-talets slut, var linser stapelföda på Gotlands gårdar. Denna lilla näringsrika ingrediens var en viktig bas i soppor och grytor, men man åt även linser som ingrediens i plättar. Med nya tider blev Gotlandslinsen utkonkurrerad av andra sädesslag och bortglömd. Men tack vare entusiaster, nyfikna lantbrukare och ett ökat intresse för proteinrika baljväxter ser framtiden mycket ljus ut för den här anrika grödan.

Mickelgårds – linsens centrum

Mickelgårds Lantbruk i När vurmar för det långsiktiga, nyttiga och hållbara. Gården är inne på tionde generationen av dedikerade lantbrukare. Sedan 1989 bedriver de ekologiskt jordbruk och sedan 2016 har de satsat på odling av Gotlandslinsen.

– Alla linser som odlas och skördas kommersiellt på Gotland kommer hit till oss. Alla linser som säljs på ön paketerar vi också här i olika förpackningar. Det som inte ska säljas på Gotland går till ett annat packeri, berättar Jörgen Thomsson, som tillsammans med sambon Mari Håkansson och dottern Frida Thomsson driver gården.

– Framför allt är Gotlandslinsen väldigt god, med en lite nötig smak och en konsistens som är mycket fastare än många andra linser. Inte så ”grötig” som andra. Att den dessutom är proteinrik gör ju det ännu bättre, säger Frida.

Ett gotländskt och nationellt samarbete

Att de började odla Gotlandslinsen tackar de företaget Nordisk Råvara för.

– De hörde av sig och frågade om vi ville få lite utsäde för att försöka odla Gotlandslinsen. Och tillsammans med Gotland Grönt Centrum och finansiering från Leader Gute startades odlingen som visade sig fungera utmärkt berättar Mari Håkansson.

Idag odlas Gotlandslinsen, som heter så eftersom just den här sorten en gång var oerhört vanlig på ön, på fem gotländska gårdar. Mickelgårds står för den största andelen.

Linser är fiffiga livsmedel

De tar upp kväve direkt ur luften. Behovet av gödsling minskar och dessutom är linser relativt tåliga mot torka och väderväxlingar. Mickelgårds göder inte sina linser över huvud taget. Gotlands klimat och jordar passar linserna utmärkt och av de linser man odlar är det just Gotlandslinsen som verkar trivas bäst – och dessutom är den en riktigt liten delikatess till sallader, grytor, röror, soppor och biffar. Den kan mixas, krossas, eller malas till mjöl för plättar och bröd. Med sin pastellrosa ton med gröna inslag är den också en vacker råvara.

Med havre som bästa kompis

Ute på åkrarna frodas Gotlandslinsen i sällskap med växande havre.

– Linserna behöver lite stöd. Regnar det kraftigt kan de lägga sig ner och bli svåra, eller omöjliga, att tröska och skörda. Havren fungerar som ett stöd till Gotlandslinsen, men även som en användbar gröda på åkern förstås. Det fungerar finfint, men visst krävs det lite jobb i rensningsprocessen när vi ska separera havren och linserna, förklarar Jörgen.

Mat i tiden

Som för andra gamla kulturgrödor kommer Gotlandslinsens återintåg på tallrikarna i en spännande tid. Medvetenheten kring klimatet och nyfikenheten på nya, nyttiga livsmedel gör att många idag vill äta lite mindre kött och mer protein från linser och bönor. Gotlandslinsen är eftertraktad.

– Testa! Den är godare och enklare att tillaga än du tror, tipsar Frida, innan hon traskar i väg ut på gården igen.

Här finns Gotlandslinsen

Gotlandslinsen serveras på ett flertal restauranger och kaféer, bland annat i skeppsrestaurangerna på Gotlandsfärjorna. Vill du köpa och laga själv så finns förpackningar i välsorterade butiker samt på Mickelgårds egen gårdsbutik i När på södra Gotland.

Kockens röst om Gotlandslinsen

”Vi har använt oss av linser i några år nu och när Gotlandslinsen dök upp så var vi inte sena med att genast byta till den. Det känns väldigt bra att använda något som finns alldeles runt hörnet och som inte behöver fraktas runt halva jordklotet. Att den sedan är väldigt god gör det hela ännu bättre!”

Matte Lindvall, kock och menyplanerare på Destination Gotland