Potatis som smakar sommar och sol

Ombord på Gotlandsfärjan är den lilla potatisknölen en självklar del av många måltider. När det är säsong för färskpotatis serveras den i regel kokt, med härlig konsistens och mild smak av sommar.

– Potatis är ett baslivsmedel, men också en delikatess. Gotlands jordmån med hög kalkhalt bidrar också till att potatis och andra växter växer i lagom takt. En bra balans ger bra smak, menar Stora Tollbys egen potatisexpert, Andreas ”Ante” Wiklund.

På gården odlas sparris, majs, rotfrukter, lök, bönor och mycket annat. Men framför allt odlas potatis. Andreas vet det mesta om hur man odlar detta snillrika livsmedel. Så har Andreas med kollegor också levererat potatis till såväl Nobelfesten som till kungliga middagar. Och till Gotlandsfärjans gäster ombord förstås.

Efter potatis kommer majs

– Vi odlar 23 olika sorters matpotatis. De skördas under olika delar av sommaren och hösten och har olika egenskaper. Det finns både mjöliga och fasta sorter, potatis som lämpar sig för olika tillagning och med olika smaker. Och eftersom de olika sorterna har olika säsonger och olika tid i jorden för att bli klara, så kan vi ha en stor variation i utbudet, menar Andreas.

Varje sort kräver också rätt behandling för att få rätt storlek, konsistens och smak. Om du åker förbi ett fält där majsen gror eller rågen blommar, så kan det vara en odling där potatisen tidigare skördats. När man odlat potatis ett år är det dags för andra grödor i fyra-sex år. På så sätt sugs restnäring upp ur jorden och man kan använda marken effektivt, utan att förstöra den under många år.

Turistväder är potatisväder

En solig och varm sommar är många semesterfirares stora dröm. Även en potatisodlare föredrar soligt väder:

– Motorn i all växtlighet är solen. Gotland är ju i regel i topp på solligan, vilket ger goda förutsättningar. Solljus, vatten och tillförsel av näringsämnen i rätt balans är viktigt för att få en god
och fin potatisskörd. För att säkra vattentillgången har Stora Tollby grävt bevattningsdammar, den största är som tio fotbollsplaner. Dammarna fylls med regn och smältande snö och sedan har man rejäla magasin att ta av. Allt tvättvatten från packeriet samlas också i en damm och används till bevattning.

– Dammarna samlar även upp vatten och näringsämnen, som annars skulle slussas rätt ut i Östersjön. Fåglar häckar och rastar och insekter frodas i de våtmarksområden vi skapat med våra dammbyggen, berättar Andreas.

Små potatisar i ropet

Färskpotatis, gärna små och fina, är en svensk självklarhet.

– Vi odlar bland annat en tidig sort som heter Solist. Den sätter man i mars-april och skördar i maj-juni. En klassisk och känd potatissort som King Edward behöver tre månader i jorden innan den är klar. Lite enkelt uttryckt kan man påverka storleken på potatisarna genom hur tätt de planteras. Det kallas beståndsuppbyggnad. Stor potatis behöver mycket näring, sol, vatten och sätts glest medan de pyttesmå sätts tätt, upp till åtta sättpotatisar per meter, förklarar Andreas.

Cirka 5.000–6 000 ton potatis skördas varje år på Stora Tollby. All potatis lagras, tvättas och paketeras i gårdens eget packeri. Året om säljer man potatis till storkök, grossister, restauranger och konsumenter runt om i Sverige.

– Det är höga krav på kvalitet och finish, vilket vi gillar. Det är också en fjäder i hatten och kul att få leverera till Destination Gotlands resenärer. Genom det är vi en liten del av allt det goda Gotland står för, konstaterar Andreas.

Är du nyfiken på hur potatis odlas eller vill handla något färskt och lokalproducerat kan du besöka Stora Tollby och deras gårdsbutik i Fole, cirka 15 km öster om Visby.

Kockens röst om Stora Tollbys potatis

”Ryggraden i många rätter är potatisen och en bra potatis lyfter smakupplevelsen rejält. Därför har vi valt att jobba med Stora Tollby, som står för både god kvalitet och leveranssäkerhet. Dessutom kan vi välja både sort och storlek, vilket är en stor fördel. Ante och hans medarbetare är väldigt kunniga inom sitt gebit.”

Matte Lindvall, kock och menyplanerare på Destination Gotland