Frigående höns fixar ägg till färjorna

I Gotlandsfärjans frukost är ägget en viktig del. Det lilla finurligt paketerade livsmedlet är fullproppat med nyttiga näringsämnen och dessutom är de närproducerade. Frukostägget du äter ombord kommer från Gotlandsägg som i sin tur hämtar vartenda ägg från frigående höns på utvalda gårdar

Svensk lagstiftning är hårdast i Europa när det gäller hönsfoder, så att vi som äggätare slipper antibiotika, kadaver-mjöl, syntetiska färgämnen och hormoner i maten. Gotlandsägg, som levererar ägg till stora delar av Sverige, har dessutom egna, tuffa krav på gårdarna de samarbetar med:

– Vi väljer ut våra leverantörer med omsorg. Vi vill bara köpa ägg från friska och välmående höns. Gårdarna vi samarbetar med drivs av sanna djurvänner, bra människor. Det är oerhört viktigt för oss, berättar Magnus Bolin, som är VD för Gotlandsägg och systerföretaget Smålandsägg. Magnus vet allt om hönor och ägg. Företaget Gotlandsägg startade han redan 1992.

Hönan – människans följeslagare

Människan lär ha haft höns som husdjur och sällskap i runt 5 000 år. Det behändigt paketerade livsmedlet vi kallar ägg är en av våra viktigaste ingredienser i bakning, matlagning och som egen smakbärare. Och resultatet till en lyckad sockerkaka, omelett eller frukostbricka kan vi tacka hönan för.

– Att det blir ägg över huvud taget beror på hönans fantastiska egenskap att ha ägglossning. Under gynnsamma och ljusa förhållanden har hönan ägglossning en gång per dygn. Skalet färdigbildas på ungefär 21 timmar, så på ungefär 24–26 timmar är ägget klart. En enda höna kan ge 300 ägg per år. De är imponerande livsmedelsproducenter, konstaterar Magnus Bolin.

Hemligheten bakom äggens färg

Vita höns värper vita ägg och bruna höns värper bruna ägg. Så enkelt är det! Hönans genetiska anlag avgör vilken färg hennes ägg får, men innehållet är detsamma. Skalets färg påverkar inte äggets smak eller sammansättning det minsta. Däremot finns det ägg som har extragul gula. Magnus Bolin berättar hur det kommer sig:

– Gulans färg påverkas av vad hönorna äter. Hönor som äter bland annat gräs, lusern och algmjöl får i sig pigmentet Xantophyll, som gör äggets gula starkare färgad. Många ser fördelar med en gulare gula i bakning eller matlagning. Vi kan alltså ge hönorna ett visst sorts foder så att de lägger ägg med gulare gula, men med exakt samma fina kvalitet som vanligt.

Färska ägg är svårskalade

Om du någon gång haft problem med att skala ditt kokta ägg för att hinnan innanför skalet inte vill släppa så är det för att ägget är för färskt. Bäst är att koka ägg, som är minst sju-åtta dagar gamla.

– När vi levererar ägg till restaurangernas julbord är det viktigt att de inte är för färska, för då kommer den stackars kökspersonalen få det jobbigt med äggskalandet, avslöjar Magnus Bolin. Äggen som packas hos Gotlandsägg kontrolleras i flera steg. Inga skadade eller dåliga ägg levereras ut. Fullt godkända ägg som kanske har en minimal spricka skickas inte till butik, utan används för att laga pannkakor, plättar och raggmunkar i företagets matfabrik i Tingstäde.

– Inte ens trasiga ägg går helt till spillo, utan de sorteras undan och används i tillverkningen av biogas. Vi är glada att kunna vara en del av hela äggets livscykel, konstaterar Gotlandsäggs vd Magnus Bolin. Njut ditt ägg ombord och kom ihåg att det är fullt av nyttigheter och att det kommer från frigående höns på noga utvalda gårdar.

Kockens röst om Gotlandsägg

”En bra frukost kräver så klart ett gott ägg. För oss är det självklart att samarbeta med Gotlandsägg eftersom det borgar för god kvalitet. De samarbetar ju med många gotländska gårdar med frigående höns och antibiotikafritt foder. Det känns både tryggt och roligt att jobba med lokala producenter som kan garantera både volym och kvalitet.”

Matte Lindvall kock och menyplanerare på Destination Gotland