Det talas ofta om Gotlands unika natur och det speciella ljuset. För Morgan Sjöström, vd på Gotland Active Store är det precis det som gör alla aktiviteter på ön så fantastiska. Morgan flyttade till Gotland 2010, och har länge utövat de adrenalinkickande sporterna mountainbike och klättring samt testat på det mesta. Han vet vad man ska ha med sig på vandringsturen, fördelen med vattensport på ön, vart den bästa klättringen i naturen finns och hur man hittar de bästa cykellederna.

Morgan Sjöström har alltid haft en relation till olika slags idrotter och aktiviteter. Efter att ha testat på friluftsliv blev det ett stort intresse. Han har under flera år utövat fjällvandring, skidåkning och cykelturer men också studerat till fjällguide för att sedan hamna på Gotland. För den aktive lockar Gotland främst med närheten till olika naturtyper, och möjligheten att hålla på med aktiviteter året runt.

– Allt som folk tycker om att göra under sommaren, kan man göra året runt. Det gäller bara att anpassa utrustningen och i vissa fall längden på turerna. Jag har cyklat mountainbike med grupper i början av december och klättrat med ett kompisgäng i november. Egentligen är det bara bad som är lite väl bistert för de flesta, berättar Morgan.

Morgan tycker den gamla klyschan att Gotland är precis som att åka utomlands fortfarande håller.
– Naturen är speciell med kalkstenen och det finns väldigt många naturreservat. Visby är vad Visby är, och den kombinationen gör att ön blir väldigt unik.

Trots att alla säsonger ha sin egna särskilda charm, är hösten Morgans favoritårstid; när lugnet lägger sig över ön och solen fortfarande värmer. För de som gillar vattensporter finns det stora möjligheter under den färgstarka årstiden när vindstyrkan och våghöjden ökar; då erbjuds spänning med vackert sceneri.
– Oavsett vindriktning kan du alltid hitta bra surf på Gotland och det är inte särskilt långt att åka över till andra sidan ön, förklarar Morgan.
– Alla som har varit här tycker nog att det är så häftigt som man har hört. Gotland är bra på att uppfylla besökarnas förväntningar.

Kitesurf Gotland

Morgan tycker även att naturen är det som verkligen förvandlar aktiviteterna på ön till något spektakulärt. Det speciella ljuset och naturen som kan skifta dramatiskt på bara någon mil gör att det finns möjlighet för alla att hitta sin favoritplats. Om han själv får välja är det Asunden och Hideviken han helst besöker.
– De är två av mina favoritställen med bra cykling och vandring i spännande miljöer.

Morgans tips till dig som vill ha en aktiv semester på ön:

Ett generellt tips är att inte stressa och att inte försöka hinna med hela ön på samma gång.
– Sträva inte efter allt, välj istället den naturtyp eller plats du gillar bäst.

Ett annat tips är att förbli längs kusten. De små slingrande grusvägarna vid havet lyfter verkligen fram det bästa som Gotland har att erbjuda.
– Allt från de som kör sin husbil på de små, fina vägarna till de som cyklar, rider eller vandrar. Kustvägarna är en sådan otrolig resurs, betonar Morgan.

För turcykling gäller det att välja de minsta vägarna, för att undvika den tyngsta trafiken.
– För mountainbike behövs ett visst mått av upptäckarlust och lite lokalsinne för att inte cykla vilse. Även här är det ett bra tips att följa kusterna.

För den som vill ge sig ut och vandra är tipsen säsongsberoende.
– Under sommaren kan det bli varmt att vandra, men fördelen är att du behöver mindre packning. Risken för dåligt väder är helt enkelt mindre. Å andra sidan passar vår och höst bäst för vandring. Ta reda på vilka butiker och restauranger samt boenden som är öppna längs din planerade sträcka – eller packa nog med mat och utrustning för att klara dig på egen hand, berättar Morgan och fortsätter.
– Om du hellre följer med på guidade vandringar, finns Gotland Hiking Week – en vandringsvecka som arrangeras varje vår.

Slutligen understryker Morgan vikten av att bara vara utomhus.
– Vandring är en lätt grej att testa på. Leta fossil eller åk till Lummelundagrottan, bada i kalkbrott eller lär er surfa. Cykla längs med kusten i solnedgången eller stanna ute tills det blir mörkt och lyssna på syrsorna. Gör en eld och laga bröd på en varm stenhäll, eller bygg ett vindskydd av en presenning och stanna kvar för natten, säger Morgan med ett leende.

 

Några utvalda favoriter:

Vågsurf: Fårö fyr, Ekeviken, Gnisvärd
Kitesurf: Kovik, Vivesholm, Gnisvärd
Klättring: Klintklinten, Torsburgen, Högklint
Cykling: Hallshuk till Visby, 55km förstklassiga stigar.
Asunden till Kyllaj, en perfekt nybörjartur, Katthammarsvvik
till Sysne fiskeläge – Gotlands vackraste kuststräcka!
Vandring: Finns inte så många officiella vandringsleder på ön. Ett generellt tips är dock att följa kusten och havet. Dessutom finns det ju många naturreservat att gå i.

#gotlanddifferentdays