Classe Johansson och hans familj valde Gotland framför Stockholm. Ett inte helt självklart, men ändå enkelt val. Här har de hittat sin plats, sin tillvaro, och de ångrar inte flytten en sekund. Naturen, havet och det behagliga tempot gör livet på ön både rofyllt och välfyllt. Mer tid till familj och intressen. Och mer tid på surfbrädan!

Familjen Johansson flyttade till Gotland för sju år sedan. Pappa Classe, mamma Anna och döttrarna Greta (12 år) och Hedda (9 år). Sen dess har familjen utökats med två hästar och en hund. I huset i Brissund, med havet strax intill, har de skapat sitt eget lilla paradis, och de kan inte tänka sig en bättre tillvaro. När pappa Classe ska beskriva vad som är absolut bäst med Gotland funderar han en bra stund. Ändå blir svaret:
- Allt! Han fortsätter:
-Närheten till havet och naturen. Ett lugnare tempo. Vi som familj kan leva ett liv här som vi inte kan göra i en storstad. Gotland ger oss tid till familj och intressen. Vi har hästar och hund utan att det är det minsta krångligt.

Trots att varken Classe eller Anna hade någon direkt anknytning till ön, var beslutet att flytta till just Gotland ganska enkelt. De längtade efter ett annat slags liv. Lugnare. Enklare.
-När vi började titta på alternativ i Sverige föll det självklara valet på Gotland. I vår värld har den här ön allt det vi letade efter; frihet, magisk natur och ett mer behagligt tempo. 

Om man dessutom älskar surf och inte är beredd att flytta utomlands är Gotland ett bra alternativ. Classe är en inbiten surfare som har hösten som sin absoluta favoritårstid. Höststormarna erbjuder fantastiska vågor, och det blir mycket tid på brädan. -Gotland erbjuder en känsla av evig semester och frihet, konstaterar han. 

Döttrarna Hedda och Greta är så gott som uppvuxna på surfbrädan, och sommartid drar de ofta på sig våtdräkterna. Men hästintresset har även det vuxit sig starkt, inte minst för Greta som rider och är i stallet varje dag, året runt. Anna konstaterar igen hur enkelt livet blir här. Även om familjen mest rör sig mellan hemmet, stallet, stranden och jobbet så är det en frihet att barnen redan vid tidig ålder kan släppas ganska fritt.
-Det är tryggt att bo på en ö, konstaterar hon.
-Det gör oss nästan lite isolerade från omvärlden. Som tur är…

Surf

Familjens bästa Gotlands-tips:

Själsö bageri
Då Classe driver bageriet faller det sig naturligt att vi hänger mycket här. Brödet bakas i den vedeldade stenugnen, och det serveras goda mackor med olika pålägg till frukost och lunch, eller njut av härligt saftiga bullar till fikat. Utsikten över Själsö hamn är en bonus!

Brissund
Brissundsstranden med sitt fiskeläge är en magiskplats tycker vi! Här rider vi ofta, gärna framåt kvällen när solen börjar gå ner. Eller tar en lång promenad med hunden.

Fornsalen
Här finns något för hela familjen, och har vi besök tar vi gärna med dem hit en regnig dag. Då kan man tillsammans lära sig mer om Gotlands historia på ett spännande sätt genom olika utställningar.

Paviljongsplan
Varje dag kl. 8.30 samlas hundägare med leksugna hundar vid Paviljongsplan, och då får hundarna leka fritt. Det var guld värt när Freddie var liten, nu är han helt ointresserad av andra hundar!

Ridtur på Fårö
Med till exempel Fårö Islandshästar kan man uppleva underbara ridturer och makalösa naturupplevelser. Att få njuta av det vackra ljuset och solnedgången från hästryggen är magiskt!

Öns alla marknader
Under hösten åker vi gärna på en eller flera marknader runt om på ön. En favorit är Gotlands skördefestival i Roma, här finns massor av grejer att titta på och olika aktiviteter som vi alla kan testa. Superkul! 

 

Classes bästa surfspots:

Skala sand (Fårö)
Ihreviken

Barnens egna favoriter:

Smöjens Kalkbrott
Almedalsbiblioteket
Skateparken under Guteskolan

Familjens favoritstränder:

Ihreviken
Norsta Auren
Sudersand
Sandviken


#Gotlanddifferentdays