Lisa Strannesten blev bjuden till Gotland av nuvarande sambon Mats bara efter någon månads dejtande. Det var 15 år sedan, och när de senare skulle flytta tillbaka till Sverige efter några år utomlands var valet enkelt. Närheten till havet, lugnet och de vackra omgivningarna som ön erbjuder skapar en svårslagen livskvalitet som de känner att de inte kan hitta någon annanstans.

För Lisa är Gotland en alldeles egen och väldigt speciell kärlekshistoria.
– Jag tror att nästan alla minns den där första gången då man klev av båten eller flyget och fick uppleva denna fantastiska ö för första gången, säger hon. Idag har Lisa både företag och familj här på Gotland. Och även om den absoluta nyförälskelsen har lagt sig konstaterar hon att det är en ynnest att få kalla den här vackra och alldeles speciella ön för sitt hem. För vem kan till vardags gå genom mysiga kullerstensgränder med prunkande rosor på väg till och från jobbet? Eller köra på kalkvita vägar genom karga miljöer medan lammhagarna passerar bredvid. För att inte tala om vallmofälten och blåelden i dikeskanten…

Det råder ingen tvekan om att sommaren är Lisas favoritårstid. Även om hon uttrycker en konstant kärlek till ön, oavsett tid på året, så blommar hon liksom upp på sommaren. Och då ska det mycket till om man ska få henne härifrån.
– Under sommaren lämnar vi sällan ön, konstaterar hon och skrattar!

Lisa jobbar som frilansstylist och har bl.a Chanel, Marie Claire, Louis Vuitton och Estee Lauder som kunder. Just nu är hon aktuell med mode- och makeup boken "Transformation" där hon gjort all styling. Dessutom är hon creative director och sköter all inredning och social media för sambon Mats restauranger Italienaren, Vinäger och Josbaren.

Det är alltså inte så  konstigt att Lisa använder kameran flitigt. Främst för att fånga ögonblicken, och för att minnas. Men hon berättar också att hon gör det för att visa upp det allra bästa av Gotland så att fler ska få möjlighet att upptäcka ön från hennes perspektiv. Det sker framför allt genom den välbesökta bloggen/webbmagasinet "A Magazine About" som hon driver tillsammans med gotlänningen Jonathan Ingman, samt hennes egna inspirerande Instagram-konto som till bredden är fyllt med härliga Gotlands-miljöer. 

Surflogiet

Lisas  Gotlandsfavoriter:

”Jag skulle kunna skriva en hel bok om alla de ställen jag älskar här på Gotland men här har jag samlat några av mina favoriter”:

Botaniska Trädgården
Att passera genom detta fantastiskt vackra ställe mitt i Visby innerstad och se hur årstiderna ändras genom växterna är en vardagslyx jag verkligen uppskattar. Dessutom ligger det granne med Strandpromenaden så att man kan ta en skön promenad längs havet på tillbakavägen. Precis intill ligger Visbys charmigaste café, Gula Huset. Här sitter du i det lilla vardagsrummet och dricker kaffe ur tunna, blommiga mormorskoppar medan ägaren bakar bullar i det lilla köket, samtidigt som han springer ut med påtår till alla gäster och hinner småprata lite här och där.

Vinäger och Italienaren
Konstigt vore det om jag inte hade med dessa två som favoriter eftersom det är här man hittar mig nästan dagligen, inte minst sommartid. Vinäger var det första stället jag besökte och blev handlöst förälskad i då jag kom till Visby för 15 år sedan. I dag har vi lyckan att själva vara ägare till denna vackra oas. När vi för några år sedan fick möjlighet att öppna ännu en restaurang föll det sig naturligt för oss att det blev det Italienska köket som får husera i den gamla medeltidsgränden. På Italienaren blandas Italienska favoriter med gotländska råvaror i en fantastisk miljö!

Akantus
Här shoppar jag inredning och barnleksaker. Det är nästan omöjligt att gå in på Akantus utan att komma ut med någonting. De har en bra mix av lokal design, antikt och de senaste trenderna. Jag tycker att de är otroligt duktiga på att handplocka sitt sortiment och att hitta de där sakerna som väcker stort ha-begär. Rakt över gatan ligger dessutom en riktig ”efter shopping-pärla”, nämligen Ett rum för resande. Här serveras goda luncher och fika. Jag älskar att sitta på det lilla torget utanför och se på folk som passerar på gatan. 

Surflogiet
Förra sommaren slog tre olika aktörer på Tofta Strand sina påsar ihop och blev Surflogiet - ett ställe som jag tycker att Gotland verkligen saknat tidigare. Här kan du bl.a gå surfkurser, hyra brädor, skejta och äta mat med massor av vegan- och vegetariska alternativ. De kvällar de har livemusik och man sitter där i solnedgången precis vid vattnet är helt magiska! Dessutom är i stort sett allt material som de använder komposterbart. Bara en sån sak! 

Hotel Stelor
När jag behöver en paus från Visby under våra mest hektiska veckor flyr jag till Västergarn där jag hänger på Hotel Stelor hos Mysan och Linus. För mig som har två små barn är det perfekt att kunna släppa dem på den stora gräsmattan där de kan leka och se på fåren och hästarna i hagen medan jag kan ta en kaffe på en av solsängarna, äta en god lunch eller middag med vänner. Några av Sveriges bästa artister brukar spela i ladan och en konsert där brukar höra till sommarens höjdpunkter! 

Djupvik Resort
Under flera år så brukade jag sommarjobba på Djupvik. Jag älskade att jobba där och nu spenderar jag gärna mina lediga dagar i den härliga och speciella miljö som Jörgen och Maria har skapat på den gamla dansbanan. Jag åker helst dit på en sen lunch för att njuta av lugnet som infinner sig där ute. Vill jag lyxa lite extra stannar jag över på hotellet en natt och tar en långpromenad eller cyklar längs den vackra, karga Ekstakusten. Ett tips är att åka dit på hösten - det är magiskt när höstlöven ändrar färg. 

Hablingo Creperie
När det regnar en sommardag så brukar jag först åka till Djupvik för att äta lunch och sedan vidare till Hablingbo Creperie för en dessertcrepe (den med äpple och kanel med en glasskula till!). Det är supermysigt att sitta i ett av de gamla kobåsen när de tänt ljus och regnet smattrar utanför.  Innan vi åker därifrån köper jag alltid med en av Åsa Lindströms vackra muggar som man hittar i butiken bredvid. Bara 5 minuter bort ligger sen Verdus Veranda – en vacker och väldigt speciell trädgårds- och inredningsbutik. Här köper jag krukor och porslin och drömmer om att en gång ha en lika vacker trädgård!

Bungenäs
Att kliva in genom lammgrindarna till Bungenäs Kalkbrott är som att kliva in i en annan värld. Här får inga bilar åka utan man går eller lånar en cykel för att ta sig runt på det gamla militärområdet. Här har Själsö Arkitekter förvandlat de gamla bunkrarna och barackerna till bostadshus, soldaternas matsal har blivit restaurang och i den vackra gamla kalkladan med sina stora murade ugnar huserar både restaurang och konstgalleri. På väg till Bungenäs brukar vi alltid stanna till på Prima Gård. Här kan du ta en fika i trädgården, säga hej till tuppen i hönsgården, köpa med dig ekologiska gotländska delikatesser, vackert porslin och annat hantverk som tillverkats på gården.

Kalkbrott
På Gotland finns det mängder av gamla kalkbrott som fyllts med vatten. Några av dem har lika turkost vatten som en pool. För mig som är lite av en badkruka och kan tycka att havet är lite för kallt på försommaren är ett kalkbrott perfekt för där brukar temperaturen ligga några snäpp högre. Det är en sport att hitta "sitt eget" kalkbrott dit man kan ta med picknickkorgen och sola och bada hela dagen utan att stöta på någon annan. Orkar man inte ge sig ut på jakt runt ön så finns alltid Blå Lagunen som är det mest kända på ön och ett av de mest badvänliga, särskilt om man har med sig barn. 


#Gotlanddifferentdays