Gotska Sandön sägs vara Östersjöns ensligaste plats. Kanske är det därför den ännu är okänd för många svenskar. Men de som ändå har hittat hit återkommer gärna gång på gång, vissa till och med för hårt arbete utan betalning. Vidsträckta sandstränder som lockar med magiska kvällsdopp i solnedgången visar sig bara vara en av anledningarna…

Gotska Sandön är en nationalpark som invigdes 1909. Den ensliga lilla ön förvaltas av Länsstyrelsen på Gotland, och på uppdrag av dem vårdar i sin tur Gotska Sandöns hembygdsförening de ängen som finns här. Till hjälp har de frivilliga medlemmar som vid fyra tillfällen per år utför fagning, slåtter, höbärgning och bygg/renovering. Ingen kontant betalning utgår, däremot bjuds deltagarna på resa, uppehälle och mat under hela vistelsen.

Kerstin Lundberg och hennes man Johnny har varit på höbärgningsresan fem år i rad. Arbetslaget vid en sån här resa består av 8-10 personer, som under en veckas tid tillsammans ansvarar för att uppdraget blir ordentligt utfört. ”Vissa år har det varit väldigt torrt och då tar det bara några dagar, medan andra år kan innebära väldigt långa och intensiva dagar för att vi ska hinna i tid” berättar Kerstin. Vinsten menar hon är naturupplevelsen i kombination med den härliga samvaron man har i gruppen, och hon berättar också att många blir goda vänner för livet.

Just höbärgningsgänget har dessutom många traditioner tillsammans, såsom det dagliga tio-fikat under eken vid gamla gården, silluncherna och inte minst de många baden. Morgondopp innan frukost är ett måste, likaså eftermiddagsdoppet efter en hård dags arbete. ”Och gärna minst ett dopp till någon gång under dagen eller kvällen” skrattar hon.

Har man som på Gotska Sandön vidsträckta sandstränder i varje väderstreck är det inte svårt att förstå att man vill bada. Ofta! Kerstins favorit är stranden som går under namnet ”Franska bukten”. Den ligger en bit bort från Fyrbyn och Lägerplatsen men är väl värd sin promenad. ”Och då blir ju också badet där extra härligt” avslutar Kerstin. 

Sandon

Kerstins bästa Sandö-tips:

Franska bukten
Det finns många vackra stränder, men just denna har något speciellt. Kanske för att den ligger lite längre bort än de flesta andra, vilket gör att färre tar sig hit. Frågar man mig så är den dock väl värd en promenad!

Eken vid Gamla gården
Njut av fika eller en välförtjänt lunch i skuggan under eken vid Gamla gården, rofyllt och mysigt!

Säludden
Ett roligt utflyktsmål med goda chanser att få se de vackra sälarna! Säludden är ett skyddsområde och man kommer inte ända ut, men tack vara ett gömsle kan man ändå komma riktigt nära utan att störa sälarna.

Norra fyren
Vid Bredsandsudde ligger Norra Fyren som är ett trevligt besöksmål.

Höga åsen
Vacker vandringsled genom tallskogen. Härlig kontrast mot kustremsan, med tät tallskog som bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Växtlivet
Liljor och orkidéer är bara ett par av alla vackra blommor och växter man kan hitta på ön. Håll utkik när du ändå är ute och går!

Kapellet
Varje kväll (kl. 21) är det traditionsenlig aftonbön i kapellet, som avslutas med en ljusceremoni. Här tar alla med sig ett tänt ljus inifrån sin bänkrad och samlas i en ring utanför för att tillsammans sjunga en sång. Det blir otroligt stämningsfyllt och är ett uppskattat inslag av både unga och gamla. Det finns varken TV eller radio på ön, så uppslutningen brukar vara god!