Det är ingen som riktigt vet hur tryffeln kom till Gotland, men tack vare öns milda höstar och kalkrika jord trivs och frodas den här. Tryffeln bildas på våren, växer under sommaren och är redo för skörd från oktober till december. När tryffeln är mogen ger den ifrån sig en doft och kan då skördas med hjälp av doftkänsliga hundar eller tryffelsvin. Vanligtvis används hundrasen Lagotto Romagnolo för uppdraget och för den som varit på en tryffeljakt vet att det går undan när hunden fått nos efter svampen.

Tryffelfestivalen

Den gotländska tryffeln blir allt mer populär och mitt under säsongen, den 17-19 november, anordnas en tre-dagars tryffelfestival på Gotland. Då finns det möjlighet att lära sig mer om den gotländska tryffeln, följa med på tryffeljakt och framförallt smaka på tryffel under lördagens stora tryffelmiddag. Middagen är komponerad av några av Gotlands bästa kockar/krögare som serverar en sexrättersmeny med inslag av tryffel i alla rätter tillsammans med matchande viner. Dessutom erbjuder många restauranger tryffel på menyn.

Helgens programpunkter

Fredag

Tryffelmarknad på Östercentrum, tryffelsök med hundar i Östergravar, tryffelmenyer, provsmakningar och tryffelafterwork på flera krogar i Visby.

Lördag

Seminarier om tryffel i mat och odling av tryffel, tryffelceremoni i Domkyrkan och tryffelmiddag på Clarion Hotel Wisby

Söndag

Tryffelbrunch och tryffeljakter

För mer information och festivalprogrammet besök www.gotlandstryffelfestival.se
Nedan finns bokningsbara tryffelaktiviteter under festivalen.