Gotlands kalkrika jord, milda havsklimat och många soltimmar skapar goda odlingsförhållanden för såväl klassiska grönsaker som morötter och sparris som mer ovanliga råvaror som ramslök, kajp och salmbär. Här värderas mathantverket högt och utbudet av kvalitetskrogar runt hela ön är stort.

Smakrika lökar och klassiska primörer

Den gotländska våren är inte komplett utan krispiga primörer som sparris, ramslök och kajp. Både kajp och ramslök plockas på våren och växer vilt över hela ön. Kajpen kan du hitta frodande på gotländska ängen och ramslöken kan du känna doften av under en vårpromenad i skogen. Skogslökarna är populära smakspetsare i smör, pesto och aioli men är mest förknippade som näringsrika soppor.
Sparris kanske inte är något unikt för Gotland, men här trivs den extra bra och årets första svenska sparrisskörd är ofta gotländsk. Detsamma gäller för många andra primörer, tack vare Gotlands många soltimmar får växterna extra smak och sötma.

Gotländska superbär

Över hela ön kan du hitta små taggiga buskar med bär som liknar en blandning av hallon och björnbär. Bären kallas ofta blåhallon eller salmbär, som är det gotländska ordet för samma bär. Bären används framförallt till att koka sylt på, salmbärssylten passar utmärkt till öns landskapsdessert – saffranspannkaka.

Välkryddat kött

Lammuppfödning är vanligt på Gotland och djuren betar fritt i den kalkrika myllan där örter och växter som backtimjan, oregano, rosmarin och ruccola trivs. Dessa får djuren i sig när de betar i sina hagar vilket ger köttet sin speciella karaktär.

Tryffelmiddag på Gotland

Gotländsk Bourgognetryffel

En annan gotländsk delikatess är tryffel. Det är en svamp som växer under jord i symbios med hassel och ek på flera platser på ön. Om hösten när tryffeln är mogen ger den ifrån sig en distinkt doft som gör det möjligt för hundar och tryffelsvin att hitta den. Priset på tryffeln må vara högt, men med rätt hantering så krävs bara en liten bit för att skapa en gastronomisk upplevelse.

Gastronomiska upplevelser

Är du extra förtjust i tryffel ska du inte missa tryffelfestivalen i november som bland annat består av tryffeljakt, tryffelmarknad och en högklassig middag. I samma anda uppmärksammas även vårens primörer i slutet av maj varje år. Under sensommaren arrangeras Gotlands Skördefestival, en riktig folk- och smakfest för hela familjen. Smaka och njut av gotländska kvalitetsprodukter från skogen, havet, ladugården, ängen och åkern.