Gotland är en spännande ö som bär på mängder av fascinerande historier. En del är sanna, andra inte. Här följer berättelsen om upptäckten av en av Gotlands alla mytomspunna skatter, som fått namn efter skattgömmaren – Stavar.

I flera hundra år spreds en sägen på Gotland om en nedgrävd skatt bestående av en stor mängd silvermynt. Det sades att skatten skulle finnas någonstans i Burs socken, och att en förmögen man vid namn Stavar hade gömt den för de norska vikingarna som hade kommit till ön för att plundra. Länge trodde man att skatten inte fanns, att allt var en påhittad historia. Under våren 1975 genomförde en grupp högstadieelever från Högbyskolan i Hemse ett temaarbete. Genom praktiskt arbete i forntida tekniker skulle eleverna ta reda på hur människan levde och verkade under brons- och järnåldern. Som avslutning på arbetet flyttades eleverna till en skogsglänta strax ovanför Bandlundviken i Burs socken där de skulle övernatta och själva leva som järnåldersmänniskor, med allt vad det innebar.

Dagen därpå bar eleverna fram offer till gudarna i form av blommor, lerkrukor och rökta abborrar. Önskningar om goda skördar och lyckad jakt uttalades. När det sista offret bars fram bad eleverna gudarna om pengar i utbyte.

Senare samma dag, bara några meter från offerstenen, hittade de en skatt från 900-talet bestående av 1 500 silvermynt. Att det var Stavar som grävde ner silvermynten går inte att fastställa. Men en sak är säker – skatten var allt annat än en sägen.

Vad hände sen?
Efter fyndet föddesen dröm om att bygga en järnåldersby i närheten av där Stavars skatt hittades. Med lärarna Harriet Löwenhielm och Pär-Gunnar Werkelin i spetsen förverkligade man drömmen. Byn går under namnet Stavgard, och hålls öppen för allmänheten under hela sommaren. Skatten förvaras numera i fornsalen. Sväng förbi och ta en titt.