Gotland är minst sagt en barnvänlig ö. Med långgrunda sandstränder, raukområden och massor av äventyr tycks utbudet av aktiviteter aldrig sina och kontrasterna är påtagliga. Här får du tips på några favoriter som innehåller både paus och puls för hela familjen.

Simma lugnt med barnen

Det finns underbara sandstränder över hela ön. På Fårö har du nära till de finkorniga sandstränderna Ekeviken, Norsta Auren och Sudersand. Semestrar du på södra Gotland ligger Björkhaga, Holmhällar och Nisseviken och väntar på dig. På östra sidan kan du växla mellan Ljugarn, Sandviken och Vitviken. Skulle det mot förmodan regna finns det inomhusbad i Visby och Hemse.

Barnens kartaNaturliga lekplatser

Gotlands natur är bedårande och varierande. Fascineras av öns raukar på Fårö, Holmhällar och Ljugarn. Gå på upptäcktsfärd i orörda urskogar och njut av en picknick på ett somrigt änge. Leta fossiler och roliga stenformationer på Fårös klapperstensstränder eller kliv in i Lummelundagrottan och var med om ett underjordiskt äventyr.

Historiska utflykter och berömda klassiker

Gotlands historia är påtaglig på hela ön – från vikingatidens runstenar till medeltidens kyrkoruiner. Några av de mest intressanta utflykterna går till sjörövarnas borg/ruin i Björkhaga och till järnåldersbyn i Alstäde där man kan leka ”förr i tiden” bland ruinerna. Vill du bryta av semesterlunken med äventyr och upplevelser? Gör en klassiker! Besök sommar- och vattenlandet Kneippbyn eller gå på ett spännande tornerspel.

Visby – barnens och Pippi Långstrumps stad

Visby är ett eldorado för barnen. Här kan de gå i Pippi Långstrumps fotspår och leka kurragömma i de slingriga gränderna och medeltida ruinerna. Badsugna kan enkelt ta ett dopp vid Kallbadhuset mitt i stan eller cykla längs strandpromenaden till klassiska Snäck. Regniga dagar kan ni besöka utställningen Skepp & Skoj på Fornsalen, lösa klurigheter på Fenomenalen och leka loss på leklandet Kotteland.

Gröna sköna gårdar

På Gotland ligger några av Sveriges finaste gårdar. I många av dem har generationer bedrivit jordbruk och djuruppfödning. Besök Graute Gård i Bäl där lammen betar fritt och barnen kan gosa med katter eller Gangvide Farm i När där du kan paddla kanot, rida, mata smådjur och hyra en sommarkanin.

Släpp loss kreativiteten

Konstnärer, formgivare och hantverkare har sedan lång tid tillbaka verkat på Gotland. Och det märks när du är på ön. Flera hantverkare, som Etelhems Krukmakeri, erbjuder prova-på-aktiviteter för både stora och små. I Skaparverkstan på Bergmancenter på Fårö kan barnen leka och spela teater, doppa penseln i färgburken eller bygga något till dockteatern. På konstgården - Körsbärsgården på Storsudret, finns barnens egen konstverkstad där barnen själva får se och undersöka, uppleva och känna, uttrycka och skapa.