Likt en paradisö har du på Gotland aldrig långt till sammetslena stränder. Men den 80 mil långa kusten bjuder på mer än så – mäktiga klippor, vackra klapperstensstränder och laguner med grönskimrande vatten. Eller varför inte uppsöka en gömd, alldeles egen, badplats. Här tipsar vi om några av våra badplatsfavoriter.

1. Tofta Strand fylls under högsommaren av ett härligt myller av glada semesterfirare. Här finns faciliteter som restauranger, kiosker, pool och en skön After Beach.
2. Nissevikens barnvänliga sandstrand sägs ha Gotlands varmaste badvatten. Här finns matställen, gräsplättar och en lång badbrygga.
kuster på Gotland3. Badstranden vid Holmhällar är en fin och långgrund badstrand med utsikt över ön Heligholmen. Akta dig dock för att gå ut för långt på grund av undervattensströmmar.
4. Ljugarns strand är en kilometerlång barnvänlig sandstrand belägen precis vid samhället Ljugarn. Här finns flera restauranger, boendemöjligheter och andra bekvämligheter.
5. Sandviken på Östergarn är en lång, fin och långgrund sandstrand som passar perfekt för barnfamiljen med bekvämligheter som toaletter, kafé och närliggande boendemöjligheter.
6. Vid Smöjens vackra naturstrand badar du antingen vid klapperstenstranden eller i det kristallklara vattnet vid stenbrottet.
7. Sudersands barnvänliga och långgrunda strand med sammetslen, vit sand gör den till enav Gotlands mest besökta stränder under högsommaren.
8. Norsta Aurens långa, sammetslena paradisstrand ligger lite avsides på norra delen av Fårö. En perfekt strand för dig som vill sola och bada i en lugnare miljö.
9. Kalkstensbrottet Blå Lagunen har blivit en allt mer populär badplats som karaktäriseras av ett alldeles turkost vatten och behaglig badtemperatur.
10. Den långa sandstranden i Ireviken är omgiven av en hög klintkust. Med faciliteter som badrestaurang, café och logi trivs här både vindsurfare och barnfamiljer.
11. Badbryggan vid Kallis ligger precis granne med Almedalen i Visby. Passa på att ta ett dopp efter en dags strosande bland ruiner och gränder.