« Tillbaka

Surfing på vindarnas ö

Tillhör du den hängivna skaran som ständigt längtar efter den sköna frihetskänslan på surfbrädan. Som om och om igen vill känna adrenalinet pulsera genom kroppen när du bemästrar vågorna. Och få den obetalbara kicken när du lyckas med ett nytt trick du övat på. Eller är du snarare en nyfiken debutant som tycker det verkar spännande att prova på surfing. Oavsett vilket finns möjligheterna för dig här på Gotland.

Vilket håll vinden än blåser ifrån är det nästan alltid rätt riktning för surfing någonstans runtom ön, vilket gör Gotland till ett unik surfspot i Sverige. Det är bara att låta vinden avgöra vilken sida av ön som gäller för dagen. Tack vare läget mitt i Östersjön är dessutom vindarna alltid av bra kvalitet – starka och stadiga. Sedan militären försvann från Gotland har tidigare avstängda områden öppnats upp och utökat antalet platser som är perfekta för surfing.

Kitesurfingen har vuxit snabbt på Gotland de senaste åren. Även vindsurfing och vågsurfing växer och visar på en stark trend för surfing överlag. Vilken inriktning du än har finns rätt förutsättningar här på Gotland. För kitesurfare finns flera vikar runt hela ön där vattnet är platt på ena sidan samtidigt som vinden är stadig. Ett av många bra plattvattenspots är Kovik, tre mil söder om Visby. Om du är vindsurfare är det bara att välja vad som lockar mest – vågor eller platt vatten. Här finns platser med rena fina vågor på spots där vågorna vrider runt en udde och vinden försvinner i en annan riktning. Skala sand på Fårö är ett klassiskt bryt med rena vågor.

Högsäsongen för surfingen är på våren och hösten, då vindarna är som bäst samtidigt som temperaturen i vattnet är behaglig. Det fina för alla surfare är att det då är lätt att hitta ledigt attraktivt boende och dessutom till ett lägre pris än under sommaren. Valmöjligheterna är många både om du föredrar att bo nära havet på landsbygden eller i Visby med tillgång till restauranger och nöjesutbud.

Om du ännu inte har provat surfing kan du gå en kurs här på Gotland. Surfing är fysiskt krävande, så var beredd på att det kommer kännas i kroppen om du inte redan är mycket vältränad. På en kurs i kitesurfing exempelvis lär du dig grunderna redan första dagen och efter två dagar har du goda chanser att klara dig på egen hand med brädan och kiten. Du är där på naturens villkor och ska lära dig att ta tillvara på kraften i vinden och vågorna. När du klarar det får antagligen du också känna den där känslan av att vara ett med naturen och få det sköna lyckoruset ”stoken” som surfarna pratar om.

Dela på:
Annonser