« Tillbaka

Sportfiske på Gotland

Tänk dig en mild höstdag när solens strålar fortfarande värmer lite lagom. Du står i ett vadarställ en bit ut i havet. Känner dig ovanligt frisk av kylan i vattnet som omger dig. Känner dig helt närvarande i nuet, frikopplad från världen. Ett stort lugn har infunnit sig. Samtidigt susar en känsla av förväntan och nervkittlande spänning runt i kroppen. Plötsligt rycker det till i linan och adrenalinpåslaget är totalt. Med en puls så hög att du kan höra dina egna hjärtslag vevar du in dagens första fångst – en havsöring.

Havsöring i världsklass

Förutsättningarna för fiske är inte bara bra på Gotland, utan till och med också speciella. Vi har en 80 mil lång kuststräcka som i princip är fri för fiske året runt. Och den stora attraktionskraften är vår vilda och välväxta havsöring. Det som särskiljer havsöringen på Gotland är att vi har ett eget naturligt bestånd, till skillnad mot odlad havsöring som dras upp på de flesta andra platser. Vår havsöring får fiskeentusiaster från all världens länder att ta sig till Gotland för att fiska.

Även om havsöringen på Gotland reproducerar sig själv under goda förhållanden är det ett känsligt bestånd som vi ska vara rädda om. Minimimåttet för att behålla en öring är 50 cm. Även lekfisken, som utmärker sig med sin mer bruna färg, ska också helst släppas tillbaka för att få fortsätta den värdefulla reproduktionen. För de flesta fiskare är trofén att ta en bild på fångsten för att efter vägning och mätning släppa tillbaka fisken igen – för att värna om ett hållbart fiske.

Givetvis ska en och annan fisk också tillagas för att avnjutas på middagsbordet. Efter en guidad fisketur brukar det gå bra att lämna in fisken på någon av Visbys alla restauranger. Medan du tar en fördrink tillagas dagens fångst i köket. Eller kanske väljer du och gänget att stanna kvar på fiskeplatsen och koppla av i värmen i en mobil bastu samtidigt som ni blickar ut över havet och pratar igenom dagens upplevelser.

Låt en guide ta dig till fisken

Även om du är en erfaren sportfiskare får du troligtvis ut mer av fisketuren om du har sällskap av en guide. Det gäller att veta var fisken finns för dagen för att ha goda chanser till fångst. Havsöringen finns runt hela ön, men den rör på sig och uppehåller sig där vinden, vågorna och strömmarna är rätt. En guide har kunskapen och bestämmer samma morgon vart det är bäst att åka. Med bil är det mer flexibelt än med båt. Därför är det vadarställ vid kustlinjen som gäller på de guidade fisketurerna. När du själv befinner dig i vattnet kommer du dessutom närmare naturen jämfört med att sitta i en båt.

Fiskenöje året runt

Havsöringen går att fiska året runt, förutsättningarna är dock bäst under vår och höst. Vintern går också, men kylan gör det inte lika lätt. Men en mild vinterdag kan bjuda på en fiskeupplevelse utöver det vanliga. På sommaren måste du vara morgonpigg eftersom det är på natten och tidig morgon som havsöringen håller sig nära land för att jaga grunt. När det blir för varmt vid kustbandet rör den sig ut på djupare vatten. Under deras lekvandring finns fredningsområden i vattendrag och mynningar att respektera, som gäller den 1 oktober till den 31 december. Länsstyrelsen har kartor och mer information. På de platser där leken pågår kan du ta med dig ficklampa istället för spö och för att i mörkret se fisken leka i ån.

Mer än bara havsöring

Även om det är vår havsöring som lockar flest att prova sin fiskelycka på Gotland finns det givetvis mer att fiska efter. Det vi på Gotland kallar flundror kanske du bättre känner till som skrubbskädda. Den finns det gott om och den går att dra upp med bottenmete till och med i Visby hamn. Där finns också abborre och strömming. Uppmärksamma dock att det är förbjudet att fiska i den inre hamnen. Även gädda, näbbgädda och torsk kan du fiska efter direkt från kusten. Det finns möjlighet till insjöfiske på några platser, Tingstäde träsk och Lojsta träsk till exempel. Där krävs fiskekort, liksom till kanalen i Åminne, som är en lämplig plats för familjefiske.

Dela på:
Boka online Häng på havsöringsfiske!

Häng på havsöringsfiske!

Stillhet, spänning, äventyr och naturupplevelse! Upplev vårt unika kustfiske efter havsöring - både för nybörjare & proffs!

Pris 1450 SEK

per person

Annonser