« Tillbaka

Det kreativa hantverket

När du är på Gotland kommer du märka att utbudet av hantverk, konst och design är påtagligt stort här och håller hög kvalitet. Antagligen inte för att gotlänningar är födda med en mer kreativ gen än andra, utan för att Gotland som plats ger näring till kreativiteten. Framför allt tack vare det ständigt närvarande havet, den unika naturen och det speciella ljuset. Troligen också för att miljön är både genuin och jordnära. Här finns en naturlig livslust och livskraft som ger skaparkraft, vilket lockar många yrkesverksamma kreatörer att flytta hit. Det gör att vårt utbud av form och design ständigt ökar.

Lera, betong, sten, glas, ull, skinn och textil är exempel på vanliga material som våra hantverkare och formgivare arbetar med. Taggtråd och bivax är exempel på några ovanligare. Många av konsthantverkarna har en butik i anslutning till sin verkstad och ateljé på gården där de bor. Håll utkik efter deras skyltar när du kör längs de gotländska vägarna och ta dig tid att stanna. Framför allt är det keramiker du hittar längs vägen.

På Öppna Ateljéer under Kristihimmelsfärdshelgen har du ett unikt tillfälle att besöka våra konstnärer på ön. Då håller de dörren öppen till sina ateljéer för alla besökare som tittar förbi. Hittar du något du vill köpa får du med dig något extra till konstverket genom att ha träffat konstnären och ha sett platsen där det skapades.

I Visby finns flertalet butiker som säljer form och design. Några av dem finns samlade på St Hansgatan, exempelvis Akantus och Yllet. Här ligger dessutom Konstmuseet. Ett kvarter bort, på Hästgatan 10, hittar du G.A.D. och deras möbler med stilren formgivning och ett fulländat finsnickeri. De säljer även utvalda gotländska bruksgods och konstföremål. Fortsätter du ner för backen mot hamnen är du snart på Kvinnofolki vid Donners Plats, där ett tiotal kvinnliga hantverkare har samlat sitt utbud. Om du istället går upp för Hästgatan till Wallérs Plats hittar du butiken och galleriet Gotländsk Konst&Form.

Dela på:
Annonser